U Slatini uspješno provedena tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u čast zaštitnika Grada

Jučer, 19. ožujka, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Slatina održana je 6. akcija dobrovoljnog darivanja krvi u 2020. godini.

Ovu tradicionalnu akciju, koja se održava u čast zaštitnika grada Slatine sv. Josipa, prije više od 20 godina započeo je darivatelj krvi Josip Pritišanec, a prva je u periodu velike restrikcije okupljanja građana zbog prijetećeg koronavirusa. Na josipovskoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi krv je dalo 63 darivatelja, a četiri su odbijena zbog zdravstvenih razloga.

Ove je godine krv dala ukupno 271 osoba, od čega 222 muškaraca i 49 žena, a zbog zdravstvenih razloga odbijena je 21 osoba. Jučer su krv po prvi put dali Branka Marić iz Sopja, te Mihael Kokorić i Darko Lukačević iz Slatine.

Nada Brlošić, liječnica iz transfuziološke ekipe KBC Osijek, objasnila je darivateljima kako se trebaju ponašati i uz uobičajenu proceduru pregleda svima je dodatno izmjerena i tjelesna temperatura. Uz režim razmaka i optimalnog broja prisutnih u prostoriji, dezinficiranje kreveta, opreme i ruku, akcija je protekla u najboljem redu.

– Zahvalni smo svim građanima sa šireg slatinskog područja što su pokazali hrabrost ne plašeći se prijetnji od koronavirusa. Bez obzira na sve zabrane, krv je jedini lijek koji se ne može napraviti u laboratoriju, te je takva i dalje potrebna bolesnicima da bi lakše ozdravili ili čak preživjeli. Sretni smo da u Slatini nije prekinut ”krvotok” solidarnosti, čime je na najhumaniji način proslavljen blagdan Josipova – izjavio je ravnatelj Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić.

(www.icv.hr, adf, CK Slatina; foto: D. Fišli i V. Jelenčić)

[g-gallery gid=”585170″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content