Vlada RH donijela važnu odluku o osobnim iskaznicama, vozačkim dozvolama i registraciji vozila

Vlada je na današnjoj sjednici predložila izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prema kojima bi se zahtjev za produženje osobne iskaznice i vozačke dozvole neće trebati predavati 30 dana od prestaje epidemije koronavirusu. Dokumenti bi se smatrali valjanim najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije koronavirusom, piše Večernji.hr.

Osim toga, građanima se omogućuje i da pojedine radnje koje su dužni učiniti u određenom roku poput odjave vozila koje privremeno ili trajno neće koristiti, preuzimanje izrađene vozačke dozvole, obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda i dr., mogu poduzeti također u roku od najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

Svrha je izbjegavanje dolaska građana u policijske postaje radi produženja dokumenata, a sve zbog izbjegavanja širenja epidemije koronavirusa.

– Samo u 2019. godini Policijske uprave i postaje su izdale 565.524 osobnih iskaznica i  284.000 vozačkih dozvola – rekao je na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Važno je istaknuti prijedlogom dopuna nije obuhvaćen tehnički aspekt vozila odnosno ispitivanje tehničke ispravnosti i registracije vozila koje će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u Stanicama za tehnički pregled vozila u propisanim rokovima iz razloga sigurnosti prometa na cestama.

Dakle, produženje prometnih dozvola i dalje se vrši na standardan način. Dakle, obavljanje tehničkog pregleda vozila i dalje je obvezno za sva vozila kojima je istekla registracija, što je temelj za produženje vozačke dozvole.

Valja naglasiti da tehnički pregled vozila i produženje prometne dozvole možete obaviti u svim Stanicama za tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj, bez obzira na mjesto prebivališta ili mjesto registracije automobila.

Osim toga, za vlasnike koji su u samoizolaciji ili iz drugih razloga ne mogu osobno obaviti tehnički pregled, to može obaviti druga osoba ali uz osobnu iskaznicu vlasnika vozila.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content