PRVI U HRVATSKOJ S “PODZEMNIM NAVODNJAVANJEM” VPŽ počinje s provođenjem projekta uz opremu izraelskog proizvođača Netafima

Prije dvije godine, na inicijativu župana Igora Androvića, održan je sastanak s predstavnicima Veleposlanstva Izraela u Hrvatskoj. Govorilo se o mogućnostima suradnje Izraela i Virovitičko-podravske županije. Fokus je bio na projektima vezanim uz poljoprivredu, s obzirom na to da je Izrael jedna od vodećih država svijeta u poljoprivrednoj tehnologiji. Govorilo se o sustavima navodnjavanja jer upravo Izrael prednjači u razvoju suvremenih tehnologija kojima nadoknađuje to što im zemljopisni uvjeti nisu najpovoljniji za poljoprivrednu proizvodnju – piše Glas Slavonije.

Za desetak dana, na području Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, koji se prostire na 1.260 hektara u općini Sopje, uz opremu izraelskog proizvođača Netafima, najpoznatijeg svjetskog proizvođača oprema za navodnjavanje, počet će radovi na postavljanju pilot projekta podzemnog navodnjavanja.

– Virovitičko-podravska županije, je početkom ožujka raspisala javni poziv poljoprivrednicima za sudjelovanje u pilot projektu navodnjavanja na području sustava Kapinci – Vaška. Taj sustav izgradila je Virovitičko-podravska županija, a poljoprivredne površine natapaju se vodom iz rijeke Drave – kazao nam je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok.

Na javni poziv se javio jedan poljoprivrednik, kojem će županija sufinancirati nabavku opreme. On će na 4,8 hektara, posaditi kukuruz šećerac, soju i šećernu repu. Istodobno, će na navedenoj površini, jedan dio biti zasađen, ali neće biti navodnjavan, kako bi se moglo usporediti prinos s navodnjavanjem i bez njega.

– Virovitičko-podravska županija će sufinancirati nabavku opreme u iznosu od 50 posto troškova. Oni će, poljoprivrednika koštati oko 40.000 kuna po hektaru, a županija će platiti polovicu – dodao je Mijok.

Kod podzemnog navodnjavanja voda se kroz mrežu podzemnih cijevi dovodi u tlu na dubinu od 40 do 80 centimetara. Tlo vodu, koja se kapilarno širi, prima pomoću cijevi. Pritom se ne stvara pokorica, manje je korova, manji je gubitak vode od isparavanja. Smanjena je šteta od životinja, manja je mogućnost razvoja bolesti. Može se direktno dodavati hranjivi sastojci, povećava se urod, sprečavaju bolesti i čuva oprema jer nije izložena suncu.

Radovi na postavljanju prema za podzemno navodnjavanje će početi kroz desetak dana, a u svibnju se očekuje kako će oni biti gotovi.

– Virovitičko-podravska županija je prva županija koja će provoditi ovakav projekt. Radi se o pjeskovitom zemljištu, idealnom za navodnjavanje, a kako se površina navodnjavanja nalazi uz glavnu prometnicu, oni koji razmišljaju trebaju li navodnjavati svoje površine, a županija im je gradnjom sustava Kapinci – Vaška to omogućila, moći će se uvjeriti u prednosti bavljenja ovog načina poljoprivrede – naglasio je župan Andrović.

Virovitičko-podravska županija je poljoprivredno orijentirana županija. Velik dio tih projekata ima za cilj bolji život poljoprivrednika.

– Izgradili smo sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška. Izgrađen je sustav Đolta, a gradi se sustav Novi Gradac – Detkovac, gdje je dovršena kanalska mreža, a gradi se pumpna stanica. Krajem prošle godine, dobili smo i bespovratna sredstva za Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza. Kada sve to bude gotovo, na području Virovitičko-podravske županije imat ćemo gotovo 3.000 hektara natapanih površina. Osim poljoprivrede, sustavi navodnjavanja utjecat će i na razvoj prerađivačke industrije, kao i otvaranje novih radnih mjesta, posebno onih koja su naslonjena na poljoprivredu. Doprinijet će to i većim prinosima našim poljoprivrednicima, kojima Virovitičko-podravska županija, sufinanciranjem kamata na kredite, sufinancira proljetnu i jesensku sjetvu. Istodobno, kroz sustave navodnjavanja stopirat će se katastrofalna šteta od suša na ovom području, kada se radi o godini s manje padalina. Naravno u planu su nam i novi sustavi navodnjavanja, na području općine Lukač i Čađavica – dodao je Andrović.

(www.vpz.hr, www.glas-slavonije.hr)