Jednostavniji i brži prelazak granice za određene države: Manje gužve uz prethodnu prijavu

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske jučer je donio Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Ovom Odlukom određene su države članice Europske unije čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Riječ je o državljanima Češke, Mađarske, Austrije, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovenije, Njemačke i Slovačke.

Prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.

Kako bi smanjili gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporuča se stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr.

Web stranica je pristupačnog dizajna i jednostavna za unos podataka, ima obrazac najave dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a tijekom sljedećih nekoliko dana bit će dostupna i na brojnim drugim jezicima te će na istim jezicima putnici dobiti i upute.

Za putnike koji na taj način dostave podatke neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnom prijelazu radi davanja potrebnih podataka jer će granična policija imati te podatke u sustavu.

Također, putnici koji na taj način dostave podatke, na svoju će e-mail adresu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u RH, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci.

(koronavirus.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content