Ministar Marić: Isplata mirovina prije Tijelova, isplata povrata poreza kreće već 12. lipnja

Kada je riječ o ovisnosti hrvatskog proračuna o turizmu, Marić kaže da se u lipnju očekuje izlazak i na međunarodno tržište. Kaže da su kamatne stope na nešto veće od dva posto, a na domaćem ispod jedan posto – piše tportal.hr

-Ono što je važno jest da u lipnju imamo čitav niz stvari za platiti. Krenut ćemo početkom mjeseca od mirovine, a nakon toga mogu najaviti da 12. lipnja kreću povrati poreza na dohodak – rekao je Marić za Dnevnik Nove TV.

Izjavio je kako će se isplata mirovina provesti prije blagdana Tijelova, 11. lipnja, a povrat poreza na dohodak građanima kreće 12. lipnja.

-U šestom mjesecu imamo čitav niz stvari za platiti, krenut ćemo početkom mjeseca od mirovina, nakon toga 12. lipnja kreću povrati poreza na dohodak – rekao je ministar Marić.

Dodaje da je novac za sve to već uračunat u proračun, kao i novac za zaduživanje.

-Planirano je još i prije ovog rebalansa jer imamo dospijeće međunarodne obveznice 10. srpnja u iznosu od milijardu i 250 dolara – kaže ministar financija.

Objasnio je da je kamata za tu obveznicu prije 10 godina iznosila 6,5 posto, a sada će ju se refinancirati na razini od otprilike dva posto.

Na pitanje strahuje li od ‘novih švicaraca’, s obzirom na to da su neki građani podizali kredite za uređivanje apartmana za iznajmljivanje u turističkoj sezoni, Marić kaže da je to jedan od izazova novonastale situacije.

-Turistička sezona ove godine sigurno neće biti ni blizu kao što je bila prošla. Mi smo kao pretpostavku u našu projekciju BDP-a uzeli pad turizma od čak 70 posto. Mislim da to samo po sebi ima velike reperkusije i na individualne budžete i obveze pojedinih građana i privatnih iznajmljivača – rekao je Zdravko Marić.

Smatra da, kada je riječ o moratorijima, ‘banke moraju pokazati još malo više otvorenosti’.

-Sve što je u okviru naših mogućnosti i u okviru naših zakonom predviđenih aktivnosti mi ćemo učiniti, a ja se nadam da će banke konačno otkočiti tu kočnicu – poručuje ministar financija.

(tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content