Ministrica Vesna Bedeković predstavila mjere ublažavanja u sustavu socijalne skrbi

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske predstavila je mjere ublažavanja u sustavu socijalne skrbi.

U svom uvodnom obraćanju zahvalila je svim zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi koji su od početka izbijanja epidemije koronavirusa, prateći preporuke mijenjali svoju praksu i primjenjivali različite preporučene organizacijske oblike rada kako bi zaštitili zdravlje korisnika i smanjili rizik širenja virusa, što, s obzirom na prostorne i kadrovske kapacitete, nije bilo lako izvedivo.

-I to je bio, i još uvijek je, veliki izazov za cijeli sustav u kojemu uslugu socijalne skrbi pruža ukupno 1164 pružatelja usluga, ne samo u domovima za starije i nemoćne, nego i u domovima koji skrbe o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, osobama s invaliditetom i osobama s intelektualnim i drugim poteškoćama, ali i u udomiteljskim obiteljima koje skrbe za djecu i za osobe starije dobi. Svi oni su dali maksimum od sebe. I stoga im upućujem izraz dubokog poštovanja i zahvalnosti – izjavila je ministrica Bedeković.

Svim radnicima u domovima čiji je osnivač Republika Hrvatska, koji su radili u otežanim uvjetima Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u plaći za mjesec travanj isplatilo prekovremene sate i dodatke za smjenski rad, sukladno dostavljenim izvješćima, za što je osigurano dodatnih 1,7 milijuna kuna.

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju koja je omogućila ublažavanje mjera u svim područjima koja su ključna za život građana, sustav socijalne skrbi također se postupno prilagođava, stavljajući pritom i dalje glavni naglasak na zaštitu zdravlja korisnika, što podrazumijeva fizičko, ali i mentalno zdravlje korisnika svih životnih dobi, koji su jedna od najranjivijih skupina, i kojoj je bilo izuzetno teško nositi se sa svim dosada propisanim mjerama.

Ministrica Bedeković posebno je zahvalila i svim korisnicima i njihovim obiteljima na razumijevanju, strpljenju i pridržavanju svih do sada propisanih mjera.

-Iznimno važno je istaknuti koliko je života spašeno upravo tim mjerama – naglasila je ministrica.

Zahvaljujući povoljnom epidemiološkom stanju, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s epidemiolozima i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pripremilo je nove mjere prilagođavanja za pružatelje usluga u sustavu socijalne skrbi kako bi se olakšao svakodnevni život korisnicima i ublažio pritisak na zaposlenike u ustanovama u sustavu socijalne skrbi.

Nove mjere u sustavu socijalne skrbi

Nove mjere odnose se na domove i različite korisničke skupine, dostupnost izvaninstitucijskih usluga i na rad centara za socijalnu skrb.

Od 11. svibnja 2020. korisnicima će biti omogućena dostava higijenskih potrepština, namirnica i ostalih potrepština od strane članova obitelji i prijatelja u domovima za starije i nemoćne, pružanje fizikalne terapije, posjet djeci koja su smještena u domovima i kod drugih pružatelja usluga uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera, šetnje i boravak u prirodi i odlazak djece na dječja igrališta samostalno ili u pratnji stručnih radnika, ovisno o dobi i procjeni stručnih radnika. Pritom će se i nadalje vršiti prijam korisnika na privremeni smještaj u kriznim situacijama (žurni smještaj).

Od 18. svibnja 2020. dozvoljen je prijam novih korisnika u domove za starije i nemoćne prema listi čekanja, posjet starijim i nemoćnim korisnicima i korisnicima s invaliditetom uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera te izlazak starijih osoba i osoba s invaliditetom izvan prostora ustanove u kojemu se pruža usluga smještaja u pratnji zaposlenika doma i uz poštivanje mjera zaštite i fizičke udaljenosti.

Organizacija rada zaposlenika

S preporuke o sedmodnevnoj radnoj izolaciji prelazi se na preporuku organizacije rada u četverodnevnim smjenama radi smanjivanja broja radnika koji se u danu izmjenjuju kod pružatelja usluge.

Ostale epidemiološke mjere pružatelja usluge smještaja ostaju na snazi, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, mjere će se postrožiti u dogovoru s epidemiološkim službama.

Izvaninstitucijske usluge pružati će se u puno većem opsegu nego što je to bilo moguće do sada, također uz strogo pridržavanje mjera zaštite. Mjere popuštanja odnose se na veći obuhvat korisnika poludnevnog i cjelodnevnog boravka, osim online i rada na daljinu neke od usluga ponovno će se pružati u ustanovama, u prostorima ostalih pružatelja usluga, i u domu korisnika, također uz strogo pridržavanje mjera zaštite.

Rad u centrima socijalne skrbi

Centri za socijalnu skrb neposredno će primati sve nove korisnike u prijemnom uredu, a korisnici koji su već u tretmanu dolazit će u dogovorenom terminu. Stručni radnici centara će neposredno odlaziti u obitelji korisnika u svim situacijama kada je to potrebno. Obiteljski centri će pružati usluge savjetovanja i pomaganja i obiteljske medijacije neposredno u svojim prostorijama i/ili on-line, prema dogovorenom terminu uz mjere zaštite
Centar za posebno skrbništvo nastavlja rad neposrednim kontaktom sa štićenicima i članovima njihovih obitelji uz sve mjere zaštite.

-Naglašavam, ovo su mjere koje su usmjerene na olakšavanje svakodnevnog života korisnicima te smanjenje pritiska na zaposlenike u ustanovama u sustavu socijalne skrbi. Međutim, pritom ne smijemo zaboraviti da je najvažnije da i dalje budemo disciplinirani i solidarni i da ostanemo odgovorni – istaknula je u svom obraćanju ministrica Vesna Bedeković.

Upute pružateljima usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi radi sprječavanja i suzbijanja epidemije COVID-19 

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje izvaninstitucijskih socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi  

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa (COVID-19) za centre za socijalnu skrb i centar za posebno skrbništvo

(mdomsp.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content