Obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj tradicionalno se obilježava 22. svibnja. Ujedinjeni narodi su 1993. godine proglasili 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti kako bi utjecali na povećanje svijesti o vrijednosti i važnosti očuvanja biološke raznolikosti. Republika Hrvatska se 2003. godine pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem biološke raznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode, kada je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Hrvatska je zemlja velike biološke raznolikosti što je posljedica raznolikih kopnenih, morskih i podzemnih staništa.

Međunarodni dan biološke raznolikosti ove godine obilježava se pod sloganom Rješenja su u prirodi! Ovogodišnjim sloganom želi se naglasiti da je čovjek dio prirode i da se od nje ne može odvojiti. Težnja je izgradnja zajedničke budućnosti za sav živi i neživi svijet na Zemlji, a rješenja za takvu budućnost možemo naći u prirodi. Unatoč velikom bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta, biološka raznolikost i stabilnost ekosustava se smanjuje, a jedan od glavnih razloga je gubitak staništa. Često svojim ponašanjem ugrožavamo biljni i životinjski svijet a da pritom nismo svjesni štete koju činimo. Svi naši postupci trebaju biti usmjereni očuvanju biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa jer na taj način ujedno štitimo i sebe. Očuvanje biološke raznolikosti temeljno je međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajednička je obveza čovječanstva.

Biološka raznolikost je svuda oko nas i mi smo dio nje. Unatoč svim tehnološkim dostignućima, ovisni smo o prirodnim resursima poput pitke vode, plodnog tla, hrane, čistog zraka,… To je samo dio usluga ekosustava koje nam priroda pruža, ali nam nisu dostupne u neograničenim količinama. Kako bi prirodne resurse očuvali i za buduće generacije, njima trebamo raspolagati u skladu s načelima održivog razvoja.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content