Odlazak u bolnicu: Neće svi pacijenti na koronatest, idu samo pojedine skupine

Pacijenti koji idu u bolnice na pretrage, preglede i zahvate neće biti testirani na COVID-19, izuzev pojedinih skupina. Tako će na “koronatest” prije bolnice imunokompromitirani, hematoonkološki i onkološki pacijenti, novi pacijenti na dijalizi te oni koji su na dijalizi s komplikacijama, piše Večernji.hr

Kako je naveo Krizni stožer Ministarstva zdravstva, te kategorije pacijenata prije bolničkog liječenja treba uputiti na testiranje na COVID-19. U odluci Stožera stoji i da liječnici primarne zdravstvene zaštite na to testiranje šalju i pacijente koji su bili u kontaktu s oboljelim od novog koronavirusa, koji su doputovali iz zemalja u kojima traje epidemija i imaju respiratorne smetnje te one koji imaju iste te smetnje i temperaturu te su potencijalno sumnjivi na infekciju spomenutim virusom.

Provjera i prije domova

Ranije najavljeno testiranje svih koji moraju u bolnice prema preporukama HZJZ-a na terenu je rezultiralo problemima jer su s jedne strane od pacijenata iz bolnica zahtijevani nalazi testa, dok s druge strane njihovi obiteljski liječnici nisu imali jasnu uputu koga mogu poslati na testiranje na račun HZZO-a. O tome su neki dan i javno upozorili iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) napisavši u priopćenju kako nisu dobili odgovor HZJZ-a koje pacijente moraju slati na testiranje prije prijema u bolnicu.

– KOHOM upozorava pacijente i javnost kako liječnici obiteljske medicine unatoč više kratnim upitima do danas nisu dobili odgovor HZJZ-a koje pacijente moraju slati na testiranja za SARS-CoV-2 prije prijma na bolničko liječenje, operativne zahvate, dijagnostičku obradu. Naime, bolnice od pacijenata koji odlaze u bolnice na liječenje, dijagnostičke pretrage, operativne zahvate usmeno traže da donesu nalaz brisa na SARS-CoV-2 virus. Međutim, ne postoje jasne i precizne upute koje su to dijagnostičke pretrage ili specijalistički pregledi prije kojih treba obaviti testiranje – upozorili su iz KOHOM-a na što je reagirao Stožer gore navedenim uputama.

U bolnicama se po odluci Stožera pak testiraju pacijenti bolnica kod kojih se sumnja na infekciju novim koronavirusom, svi koji se otpuštaju iz bolnica u domove za starije i nemoćne, pacijenti i osoblje koje je bilo u kontaktu sa zaraženom osobom te zaposlenici bolnice koji se vraćaju na posao nakon karantene ili izolacije.

Smanjen proračun HZZO-a

Ako bolnice hoće testirati bilo koga mimo nabrojenih skupina pacijenata, morat će to učiniti na svoj račun, baš kao i pacijenti koji zatraže testiranje na vlastiti zahtjev, primjerice da bi mogli biti na porođaju. Mogu se testirati, ali to država neće financirati. Za daljnja testiranja na COVID-19, nakon otvaranja zdravstvenog sustava, država je predvidjela trošak od 75,5 milijuna kuna. Tako se može iščitati iz izmijenjenog proračuna HZZO-a u kojem su uštede na pojedinim stavkama namijenili, kako stoji u opisu, za povećane troškove testiranja prema preporukama HZJZ-a da se trebaju provoditi testiranja pacijenata prije prijema u bolnice.

Izmijenjeni proračun državnog zdravstvenog osiguravatelja zbog epidemije manji je za dvije milijarde kuna, a trošak je ostao jednak – 27,4 milijardi kuna.

Zbog oslobođenja ili odgode plaćanja doprinosa zbog epidemije došlo je do pada prihoda od gotovo devet posto, što su dvije milijarde kuna za koje će se HZZO zadužiti. Spomenuta ušteda od 75,5 milijuna kuna možda će se mijenjati zbog promijenjene odluke o tome tko doista mora ići na testiranje na novi koronavirus prije odlaska u bolnicu. Budući da je riječ o novoj odluci, tek ovaj tjedan počinje i njezina primjena.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content