ODLIČNA VIJEST ZA PČELARE Moguće osiguranje ove djelatnosti kroz mjeru 17 „Upravljanje rizicima“

Povodom Svjetskog dana pčela 20. svibnja, stigla je odlična vijest za sve one koji se bave pčelarstvom.

Naime, pčelarstvo je prije nekoliko dana uvršteno u Pravilnik o provedbi mjere 17 “Upravljanje rizicima”, podmjere 17.1. “Osiguranje usjeva životinja i biljaka“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Razlog tome treba tražiti u neizvjesnim vremenskim prilikama lošim pašama i bolesti pčela proteklih nekoliko godina, a sada još i s virusom korona koji je uz sve navedene probleme donio dodatne probleme pčelarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

– O pojedinostima će se znati u petak, 22. svibnja nakon sastanka pčelara s osiguravajućom kućom – rekao nam je tim povodom predsjednik Hrvatske udruge pčelara Željko Vrbos napomenuvši da se radi o prijeko potrebnoj mjeri za opstanak pčelarstva u Hrvatskoj.

– Mi smo inzistirali da se pčela tretira isto kao i i druge poljoprivredne kulture i sad će to rezultirati na taj način da mi možemo osigurati pčele kao što na primjer ratari osiguravaju usjeve. Plaćanje bi išlo po sistemu da za pčelare to bude besplatno, a da premije plaća Ministarstvo poljoprivrede. Nastojati ćemo da se u to uvrste štete od divljači, elementarnih nepogoda, krađe ili smanjenja prinosa. O tome što će nam i u kojem iznosu biti odobreno vjerujem da ćemo saznati u petak na sastanku s osiguravajućom kućom Croatia osiguranje.- rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.

(www.icv.hr, bs, foto: arhiva)