Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača odobren novi Erasmus+ projekt vrijedan 620.000 kuna

foto: ilustracija, K. Toplak

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Antonija Gladović donijela je Odluku o dodjeli financijske potpore za projektne prijedloge u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2020. godinu za program Erasmus+ – Ključna aktivnost 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Tako je Srednjoj školi Stjepana Sulimanca odobren Erasmus+ projekt pod nazivom Qualification and Knowledge using ECVET ili skraćeno “QUAKEVET” vrijedan 85.267 eura, odnosno 620.000 kuna.

Na ovomu Erasmus+ projektu će sudjelovati ukupno 38 učenika i 4 nastavnika u pratnji u Portugalu i Poljskoj. U dvotjednom programu mobilnosti sudjeluju učenici smjera u upravni referent, agroturistički tehničar, kuhar, konobar, poljoprivredni gospodarstvenik i automehaničar i mehaničar poljoprivredne mehanizacije. Cilj projekta je osigurati učenicima kompletnije obrazovanje koje će ih pripremiti za zahtjeve tržišta rada u Republici Hrvatskoj i EU. Učenici će dobiti potvrdu o sudjelovanju od škole i od partnera te će učenicima sudjelovanje na Erasmus+ mobilnosti biti priznato i ocijenjeno uz pomoć #ECVET sustava, a učenici će dobiti i Europass dokument o mobilnosti kako bi ga mogli priložiti Europass CV dokumentu u svrhu povećanja konkurentnosti i zapošljivosti na tržištu rada u Hrvatskoj i EU zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Sudionici projekta “Qualification and Knowledge using ECVET” će kroz mobilnost unaprijediti svoje radne navike, poduzetnički duh, osjećaj profesionalne odgovornosti, razumijevanje korporativne organizacije, poznavanje i aktivno korištenje stranoga jezika, korištenje novih tehnologija, socijalne vještine, preuzimanje inicijative i rada u timu, znanje o drugim zemljama i kulturama, vlastito samopouzdanje u nepoznatom okruženju. Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači je prepoznatljiva u Republici Hrvatskoj kao škola koja aktivno sudjeluje u EU projektima, a njeni učenici i nastavnici, zadnjih godina redovito sudjeluju u Erasmus+ projektima kroz koje su obišli pola Europe.

Partnerska organizacija na projektu Srednje škole Stjepana Sulimanca u Wroclawu u Poljskoj je AVIVA Poland – Vocational training, a partnerska organizacija u Portugalu je Aplicaproposta LDA ili skraćeno Bragamob. S ovim partnerskim organizacijama škola surađuje uspješno već nekoliko godina. I jedna i druga organizacija su specijalizirane za projekte međunarodne mobilnosti, a u posljednjih nekoliko godina organizirale su mobilnost za tisuće sudionika u Erasmus+ projektima iz cijele Europe. Učenici su na praksi u različitim poduzećima, firmama, hotelima, restoranima, radionicama i sl. Praksa je zanimljiva i pruža priliku učenicima da osnaže svoja znanja i steknu međunarodno iskustvo rada na mjestima stručne prakse koja se bave upravo onim područjem rada u kojima se učenici i obrazuju.

Mobilnost će učenicima pružiti veću motivaciju, a očekujemo da će se utjecaj osjetiti na cjelokupnom broju učenika naše škole, a naša škola planira i dalje pisati projekte mobilnosti za svoje učenike, jer se pokazalo da su Erasmus+ projekti mobilnosti za naše učenike izvrstan put i za postizanje boljih uspjeha u životu.

(www.vpz.hr, facebook Srednja škola Stjepana Sulimanca)