Božinović o porastu broja zaraženih i mogućnosti vraćanja restriktivnih mjera

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu je gostovao u RTL-u Danas gdje je komentirao porast broja zaraženih koronavirusom i mogućnost novih mjera.

– Postoje preporuke koje su vrlo precizne. I kao što govorimo od početka, sve što postižemo je da to činimo zajedno i svi stožeri i medicinska struka – istaknuo je.

Na pitanje znači li to da neće biti obvezujućih mjera, odgovorio je:

– Sve mjere koje se donose ovise o trenutačnoj situaciji. Ne smatramo da bi trebalo posegnuti za restriktivnijim mjerama. Naši epidemiolozi su pohvatali sve kontakte zaraženih, radi se o hrvatskim građanima koji su bili u susjednim zemljama… – istaknuo je.

Na pitanje što točno rade na granicama, postrožuju li mjere ili intenziviraju postojeće, ministar je kazao:

– Što se tiče državljana drugih zemalja, svrhu ne moraju dokazivati građani samo desetak zemalja članica EU. Za države nečlanice i naše susjede, Srbiju i BiH, uvijek je postojala mjera dokazivanja određene svrhovitosti. Otkada je ta mjera na snazi, oko 70 posto je zahtjeva odbijeno. Vraćamo ljude s granice. Ako je osobni razlog, on mora biti humanitaran. Poslovni sastanci moraju biti neodgodivi. To procjenjuje hrvatska policija – rekao je.

Nije li to malo kontradiktorno s obzirom na to da smo otvoreni za turizam? Na granicama su gužve…

– Gužva je na granicama jer se detaljnije gleda u dokumente kojima se dokazuje neodgodovost ulaska u RH. Ova nova normalnost ne bi trebala značiti zatvaranje, pogotovo ne onog tipa na početku epidemije. Mi donosimo mjere kako bismo zadržali što veću aktivnost gospodarstva, a zaštitili zdravlje hrvatskih ljudi i gostiju – istaknuo je i dodao da ako se svi pridržavaju mjera, onda se bitno smanjuje širenje zaraze.

O izborima koji slijede Božinović je rekao:

– Nema nikakvih indikacija da bi se situacija mogla pogoršati u toj mjeri. Što se mene tiče, ne strahujem – jasno će.

Ministar Božinović također je kandidat na izborima. Što ako se nađe u situaciji da mora u samoizolaciju…

– Ako bih završio u samoizolaciji, pretpostavka je da sam došao u situaciju koju sam mogao izbjeći. Ne možete biti nikad 100 posto sigurni. Vi i ja nemamo simptome… Ali, to je takva bolest. No, Hrvatska održava povoljnu epidemiološku situaciju – kazao je, a na pitanje je li Krunoslav Capak dobro, odgovorio je:

– On je O. K., nema nikakve simptome. Bio je negativan na testiranju – rekao je na kraju Davor Božinović u RTL-u Danas.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content