Donedavna ruševina sad je ponos Suhopoljčana: Obnovljenom suhopoljskom Dvorcu Janković pridružit će se i onaj iz Cabune

Dvorac koji je do prije tri godine bio ruševina, sada je ponos Suhopoljčana. Obnovom vrijednom gotovo 40 milijuna kuna vraćen je dio gotovo zaboravljene povijesti u ovaj kraj, a rekonstrukcijom perivoja koji okružuje dvorac, vrijednom dodatnih 4,9 milijuna kuna, ta će priča postati zaokružena cjelina.

Projekt obnove Dvorca Janković u Centar za posjetitelje jedan je od najvećih i najznačajnijih projekata Virovitičko-podravske županije, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima kroz Europski fond za regionalni razvoj.

dvorac jankovic suhopolje snimio kristijan toplak 55
Foto: K. Toplak

Projekt je napisala Razvojna agencija Vidra, a uz nju, partneri su Gradski muzej Virovitica, Općina Suhopolje i županijska Turistička zajednica. S druge strane, obnova perivoja je dio EU projekta “Turizam za sve”, u sklopu prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske.

Centar spaja povijesnu i kulturnu baštinu s najmodernijom tehnologijom, u njemu se nalazi 5D kino, jedino takvo od Zagreba do Osijeka. Financirano je sredstvima Ministarstva turizma u iznosu od 480.000 kuna, kao i u istom iznosu projekt „Čudesan svijet grofa Jankovića“ u sklopu kojega će posjetitelji kroz video igrice i aplikacije moći „zaviriti“ u život grofova.

IMG 75f659b85f2407240c9292969c93b94f V

– S nestrpljenjem čekamo da Centar otvori vrata svojim posjetiteljima, kako onima s našeg područja tako i regije i inozemstva. Vjerujem da će upotpuniti turističku ponudu zajedno s našim sportsko-rekreativnim kompleksom Stadion Park Suhopolje gdje imamo jednu koheziju investicija u smislu Vlade RH, županije te općine Suhopolje – rekao je načelnik Suhopolja Siniša Horvat, koji je u pratnji ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković, saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e RH Josipa Đakića, člana Uprave Hrvatskih šuma Igora Fazekaša, župana Igora Androvića i njegovih zamjenika Marija Klementa i Darka Žužaka obišao novoobnovljeni dvorac.

Još jedan dvorac na području općine Suhopolje je onaj u Cabuni, a uskoro će i on biti spašen od propadanja.

– Nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru, Dvorca Janković u Suhopolju i Dvorca Pejačević u Virovitici, Dvorac Janković u Cabuni bit će četvrti obnovljeni dvorac na području Virovitičko-podravske županije, u krugu od samo 20 kilometara. Trenutno smo u fazi pripreme projektne dokumentacije, natječaj za izgradnju je do 31. srpnja i nakon toga očekujemo da projekt prođe i da krenemo u izgradnju i rekonstrukciju – rekao je župan Igor Andrović dodavši kako će i ovaj dvorac biti dio „Plemićke rute“ kojom će se povećati turistička ponuda naše županije.

IMG 7a4069c71c94b433c9dfcd334651cd5d V
Foto: K. Toplak

Na važnost ulaganja u kulturno-povijesne objekte ukazao je predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, istaknuvši kako je Virovitičko-podravska županija „podmetnula leđa“ kako ove vrijedne povijesne građevine ne bi nastavile propadati.

– Velik je broj projekata odrađen u proteklom periodu i to je nešto što nitko ne može negirati. To je ono što politika treba raditi. Politika treba odabrati ljude koji će danonoćno brinuti, skrbiti, dosljedno rješavati problematiku koja je nad njima. Ono što nas najviše pati je brza cesta za koju će ovih dana biti raspisan natječaj za prvu dionicu Virovitica-Špišić Bukovica u iznosu od 180 milijuna kuna. Radi se i projektna dokumentacija za nastavak Sjeverne obilaznice kako bi prvenstveno kamionski promet zaobišao Suhopolje. Izgradnjom tih prometnica bit ćemo na dobrom pravcu još snažnijeg razvoja. Cilj nam je ispod 5 posto nezaposlenih. Tada možemo biti zadovoljni i sretni – rekao je Josip Đakić.

(www.icv.hr, ml; foto: K. Toplak)

IMG 98398126ca771a535181cd851567a461 V
Foto: K. Toplak

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content