Gimnazijalka Tea Oštrić osvojila drugu nagradu Ministarstva hrvatskih branitelja za svoju kratku priču „Krvave vode“

- PROMO -

Ministarstvo hrvatskih branitelja početkom veljače otvorilo je natječaj za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola. Natječaj je bio otvoren do 5. ožujka, a zaprimljene su 83 prijave. Vrednovanje kratkih priča obavilo je Povjerenstvo za vrednovanje, imenovano Odlukom ministra hrvatskih branitelja u tri odvojena kruga, na temelju jezično-stilske vrijednosti, estetske vrijednosti, uspješnost interpretacije teme te autentičnost prijavljenog rada.

Na osnovu odluke Povjerenstva, učenica 2. b. razreda Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice Tea Oštrić osvojila je drugu nagradu, iznos od 2.000 kuna za svoju priču „Krvave vode“ koja je ispričana iz perspektive devetogodišnje djevojčice Fride.

– Pred čitateljem se otvara potresna priča o pokušaju da se strahotne stvari ublaže – kada krv na stubištu postaje sok od višnje. Dječja nevina duša može u to i povjerovati. Ovo je priča o majčinskoj nevjerojatnoj ljubavi koja svoje dijete pokušava zaštititi i fizički, ali i duhovno: „To su baloni puni crvene boje“, govori majka, to nisu bombe, zato ljudi po sebi imaju crvene tragove. Pokušava slikama rata dati svakodnevni obris. Frida zna da to nisu baloni i zna da joj je majka poginula. Na kraju priče Frida se otkriva kao odrasla žena kojoj su baloni crvene boje obojili život tamnom nijansom – stoji u obrazloženju odabira članova Povjerenstva za vrednovanje.

Čestitke Tei i njenoj mentorici, profesorici Veri Žužić.

(www.icv.hr, bs)

Povezane vijesti

Skip to content