GRADSKI MUZEJ Svake subote u lipnju ulaznica za obitelj je 50 kuna, kustos će ih besplatno provesti postavom

Gradski muzej Virovitica, koji na više od 3.000 četvornih metara i suvremenim multimedijalnim i interaktivnim sadržajem nudi posebno iskustvo i doživljaj virovitičke povijesti, u lipnju će posebno obradovati sve one obitelji koje ga još uvijek nisu stigle posjetiti.

Naime, snizili su cijenu obiteljske ulaznice za vikend, točnije, subotu, pa će svake subote u lipnju obitelj (dvoje odraslih s djecom, kako stoji na službenim stranicama Muzeja), moći za 50 kuna razgledati postav „Drveno doba“ i otkrivati sve tajne prekrasnog novog virovitičkog Gradskog muzeja. Redovna cijena obiteljske ulaznice je 70 kuna.

Kako kaže ravnateljica Mihaela Kulej, odjeci pandemije koronakrize se još  uvijek osjete, a čim je situacija dopustila povratak posjetitelja, poželjeli su u Muzej opet vratiti  – obitelj. Tako je nastala ova inicijativa.

muzej 7
foto: Gradski muzej Virovitica

-U Muzej smo uvijek htjeli privući sve naraštaje, kako organizacijom raznih događanja, tako i različitih pedagoških aktivnosti, gdje smo posebni naglasak stavljali na djecu. Upravo smo u tom smjeru išli kad smo radili stalni postav – ima dosta interaktivnih elemenata, kojima pokušavamo privući sve naše posjetitelje, pogotovo djecu koja vole ‘pipkati’, istraživati, pitati što je što.

Željeli smo im omogućiti da koriste elemente stalnog postava, npr. pogled na seosku sobu, koji je specifičan i malo drugačiji, ali i za razne druge elemente u kojima ih mogu doticati, isprobavati i na svoj, prirodno dječji način, učiti o njima te pritom postavljati niz genijalnih pitanja – ističe M. Kulej koja kaže kako je za svakog kustosa tako izazov voditi u obilazak grupu u kojoj se nalaze djeca.

muzej5
Gradski muzej Virovitica

Tome se, kaže, opet raduju. – Uz nižu cijenu ulaznice, obitelj će dobiti „na upotrebu“ svog kustosa, odnosno besplatno stručno vodstvo. Kustos u vodstvu posjetiteljima otkrije cijeli postav u drugom smjeru i može, uz ono što je već predstavljeno, ispričati niz sadržaja koje će posebno prilagoditi posjetiteljima. To naravno znači i ponuditi posebnu interpretaciju za uzrast dječje dobi i odgovarati na pitanja, kako djece, tako i roditelja – objašnjava M. Kulej.

Poklon u vidu službenog vodstva nešto je posebno – ne samo što posjetitelji mogu o izlošcima i povijesti ispitati baš sve, nego što inače ta kvalitetna usluga stoji 200 kuna po grupi.

muzej4
foto: Gradski muzej Virovitica

ZA OBILAZAK ODVOJITI OKO DVA SATA

Oni koji subotom žele obogatiti svoj kulturni život, za obilazak Gradskog muzeja Virovitica, trebali bi odvojiti u prosjeku oko dva sata, ako žele vidjeti sva četiri krila. M. Kulej kaže kako će za posjetitelje uskoro svoja vrata otvoriti i caffe bar u okviru Muzeja, kao i terasa koja bi uskoro trebala primiti prve goste.

Muzej je za kraj lipnja pripremio i izložbu, u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu, uz potporu Ministarstva kulture. Riječ je o izložbi pod nazivom „Između htijenja i realnosti“, a donosi pregled izrade namještaja od početka 20. stoljeća do 1990. godina prošlog stoljeća.

-I taj dio bit će namijenjen i obitelji, koju vidimo kao „opće mjesto našeg društva“, jer ćemo dio sadržaja vezati uz niz pedagoških radionica u prizemlju našeg Dvorca, odnosno Muzeja – najavljuje M. Kulej. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc, Gradski muzej Virovitica)

[g-gallery gid=”591548″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content