ZANIMLJIVO Zašto neke ljude komarci više grizu i jesu li ugroženiji oni koji imaju “slatku krv”?

Koliko god se trudili izbjeći komarce i koliko god koristili razne preparate, na neke ljude oni se doslovno zalijepe. Postoje dobri razlozi zašto je to tako – piše The Healthy, a prenosi vecernji.hr

Privlači ih vaš zadah

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Bitno je napomenuti da komarci prate ljude po mirisu. Ženke uključe sva svoja osjetila kako bi odlučile žele li nekoga ugristi ili ne. Ugljikov dioksid koji ljudi izdišu zajedno s raznim kemikalijama stvara miris koji komarci mogu osjetiti i kada su 30 metara udaljeni od čovjeka, tvrdi Bart Knols, biolog koji proučava komarce. “Svaka osoba ispušta više od 300 različitih kemikalija iz kože, a čak njih 100 nalazi se u dahu.”

Privlači ih miris

Miris kože na koji reagiraju komarci ovisi o njihovoj vrsti. Žuti komarac i tigrasti reagiraju na mliječnu kiselinu, a Anopheles vrstu privlače masne kiseline, tvrdi Knols.

Mješavina kemikalija i mirisa ovisi zapravo o vama. Šminka, kozmetika, prehrana, pH kože… Sve te stvari čine mješavinu kemikalija, pa vaš miris zapravo ovisi o vama i onome što koristite i jedete.

Postoje razne teorije o tome zašto je neka osoba privlačnija komarcima, a mnogi kažu da je to zato što imaju ‘slatku’ krv. Neki vjeruju i da uzimanje vitamina B i češnjaka ljude čini manje privlačnima ovim kukcima. Knols kaže da ne postoji dovoljno dokaza za to.

(vecernji.hr)