Župan Anušić: Pokrenuli smo kvalitetan gospodarski proces i ako ovako nastavimo Slavonija će se uključiti napretku ostatka Hrvatske

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić prošlog je tjedna u radnom posjetu boravio u Virovitičko-podravskoj županiji. Tom prilikom osvrnuo se na učinjeno u svojoj županiji, ali i čitavoj Slavoniji.

– Politika je takva da se morate stalno braniti, neki tumače da se ne ulaže i ne investira, ali samo u Osječko-baranjskoj županiji 4,7 milijardi kuna je investirano kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem, puno je investirano i u Virovitičko podravskoj. To su konkretni projekti, mi zajedno kreiramo i tražimo projekte. Taj proces traje već 4 godine, treba trajati još toliko. Skoro 19 milijardi kuna je osigurano kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem u ovom financijskom razdoblju. Novo financijsko razdoblje kreće od 2021. do 2027. puno više novaca će se izdvojiti za te projekte, statistika je nepobitna – kaže župan Anušić te navodi neke od važnijih projekata na području svoje županije.

– PC koridor se dovršava to je puni koridor autoceste kroz Baranju koji će nas spojiti sa lukom Ploče, a u iduće dvije godine nas spaja sa sjeveroistokom Europe, to je veliki projekt koji je započeo. Terminal rasutih tereta na rijeci Dravi vrijedan 280 milijuna kuna, pristanište za putničke kruzere 13 milijuna kuna, Gospodarski centar 300 milijuna kuna, KBC 2 milijarde kuna, 16 sustava za navodnjavanje, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće vrlo bitno ove godine ga počinjemo raditi, kao i Regionalni centar za gospodarenje otpadom vrijednim preko 300 milijuna kuna. Nadam se da će ti projekti učiniti sekundarno pokretanje drugih gospodarskih i ekonomskih aktivnosti. Nije cilj napraviti objekt da on nema daljnju ulogu u razvoju – rekao je župan Anušić.

Politikom fiskalne decentralizacije županijama, gradovima i općinama je povećan prihod, a to znači i pokretanje većeg broja projekata, ističe.

– Više sredstava ulazi u sustav i više se projekata može odraditi. Niz aglomeracija, sustavi odvodnje, vodoopskrbe dječji vrtići, njih preko 400 u Republici Hrvatskoj, energetske obnove svih objekata škola, domova zdravlja, domova za stare i nemoćne – kaže Anušić te dodaje da su pokrenuli gospodarski proces koji je nažalost zaustavljen pandemijom koronavirusa na tri mjeseca.

– Ali sad se opet vraćamo u puni tempo. Ako ovako nastavimo siguran sam da će se Slavonija kroz svoje potencijale uključiti napretku ostatka Hrvatske. Poljoprivreda, ekološka proizvodnja, geotermalni izvori, drvna masa, eksploatacija pijeska i šljunka, to su potencijali Slavonije i Baranje. To pokušavamo staviti u Hrvatski zakon. Slavonija je bogata zemlja koja je uvijek hranila i branila Hrvatsku. Budućnost Slavonije je vrhunska. Obišao sam Europu, ali ovo što Hrvatska ima nitko nema. Samo se trebamo optimalno organizirati – zaključio je Anušić.

– Imamo ministre i premijera koji je spreman saslušati i razumjeti problem. Ne može premijer znati probleme jedne općine, no kada mu se ti problemi iznesu s konkretnim dokazima sve se može dogovoriti. Tako je nastao niz projekata – kaže Anušić.

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content