FOTO Pogledajte kako iz zraka izgleda Sustav navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac gdje će se vodom iz rijeke Drave natapati oko 750 hektara

Uz sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, te Đolta koji je nedavno otvoren, Novi Gradac – Detkovac, treći je sustav navodnjavanja na području Virovitičko-podravske županije koji se trenutno gradi. Oko 750 hektara površine (uz Đoltu to je oko 1.000 hektara navodnjavanih polja nap.a.) sustava Novi Gradac – Detkovac, natapat će se vodom iz rijeke Drave. Vrijednost oba sustava (Novi Gradac – Detkovac i Đolta), za koje su europska sredstva dobivena u stopostotnom iznosu, iznosila je 55 milijuna kuna.

Inače, Virovitičko-podravskoj županiji je odobreno i financiranje sustava Kapinci – Vaška II. faza u vrijednosti 36.907.325,00 kuna. Projektom Kapinci – Vaška II. faza, predviđeno je proširenje dosadašnjeg Sustava navodnjavanja za dodatnih 568 hektara. Područje proširenja sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 ha, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha.

novi gradac detkovac 3
Foto: K. Toplak

Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Prema projekciji, Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza će se putem cjevovoda spojiti na postojeći sustav, te će se i ovih 568 hektara, također natapati vodom iz rijeke Drave.

Inače, radove na sustavu navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac izvodi tvrtka Brana d.o.o. iz Virovitice. Na navedenom sustavu navodnjavanja postavljena su cijevi za navodnjavanje, a trenutno su radovi na crnoj stanici putem koje će se voda iz rijeke Drave dovoditi do krajnjih korisnika. Pogledajte kako to izgleda iz zraka… (vpz.hr)

[g-gallery gid=”598558″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content