FOTO Virovitička “La Masia” sve više postaje rasadnik odličnih nogometaša: Juniori Virovitice počeli s pripremama za novu sezonu

Veliki i mali nogometni klubovi sve više se oslanjaju na igrače iz svojih nogometnih škola. Najpoznatija nogometna škola je La Masia iz Barcelone. Mnogi svoje podmlatke žele ustrojiti po njenom modelu. U svakom klubu najbolji izdanci klupske škole popunjavaju seniorsku momčad, dok ostali igrači igračku sreću pronalaze u drugim sredinama.

U Nogometnom klubu Virovitica već su desetak godina prionuli ozbiljnom radu s pomlatkom. Kvalitetu tog rada potvrđuju igrači koji su prve korake napravili u Virovitici, a sada igraju u vrhunskim klubovima. Najizrazitiji primjer je Hrvoje Babec, standardni prvotimac prvoligaša Gorice.

DVIJE STOTINE MLADIH

Danas je u rad klupske škole nogometa uključeno preko dvije stotine mladih igrača. Vrh te piramide su juniori, koji su nakon duge pauze zbog pandemije koronavirusa ponovno počeli s treninzima.

Treneri Stjepan Pleše i Ante Dražić okupili su svoju mladu momčad. Na trening se odazvalo petnaestak igrača. Dio ih se ispričao zbog obiteljskih obveza, a drugi dio odsutnih trenutno se nalazi na moru.

-Očekujem da se do kraja tjedna manje-više kompletiramo, pa ćemo lakše moći igrati pripremne utakmice – rekao je trener Pleše.

Treneri se većinom moraju osloniti na ulazne juniore, jer dio izlaznih juniora trenira sa seniorima, dok su se neki od prošlogodišnjih juniora odlučili okušati u seniorskim momčadima nekih od klubova u županijskim nogometnim ligama. Oni nisu imali strpljenja još godinu-dvije da se priključe domaćoj seniorskoj momčadi.

POJAČAN SASTAV

S druge strane, mladi igrači iz okolnih klubova željni afirmacije i igračkog napredovanja dolaze u juniorski sastav Virovitice. Ovih dana NK Virovitici su pristupili Luka Bratanović i Matija Posavec iz Drave (Podravske Sesvete) te Niko Sučić iz Kalinovca, dok je redove kadeta pojačao Leon Lipovac koji je došao iz četekovačkog Dinama.

Kao i sve mlađe selekcije virovitičkog trećeligaša, juniori će se i ove sezone natjecati u kvalitetnim ligama Nogometnog središta Sjever, gdje će moći odmjeriti svoju snagu s vršnjacima iz pet županija na sjeverozapadu Hrvatske, među kojima su i prvoligaške nade koprivničkog Slaven Belupa i Varaždina.

O kvaliteti rada i nadarenosti igrača govore rezultati. Juniori Virovitice godinama su u vrhu lige, a najbolji među njima već se ulaskom u juniorski sastav počinju uključivati u rad seniorskog pogona.

PRVI TEST

Najsvježiji primjer je Luka Špoljar, koji je proteklog vikenda postigao prvijenac u seniorskom sastavu, a protekle jeseni u svom uzrastu bio je vodeći momčadski strijelac i asistent.

Tim putem će uskoro i njegovi suigrači, samo trebaju biti strpljivi i uporni. Već ove subote virovitički juniori će odigrati prvu pripremnu utakmicu sa seniorskom momčadi županijskog prvoligaša Omladinca iz Korije, a nakon toga slijedi seniorski turnir u Sopju.

-Samo utakmicama s jačim momčadima naši igrači mogu očvrsnuti i doći do potrebne igračke kvalitete – zaključio je trener Pleše.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)