Hrvatske vode i Grad Virovitica potpisali povijesni ugovor: Nakon 50 godina kreće uređenje Virovitičkih ribnjaka zajedno s rijekom Ođenicom

Na Virovitičkim ribnjacima danas (četvrtak) je potpisan Ugovor o sufinanciranju izrade glavnog i izvedbenog projekta uređenja vodnog režima sliva Ođenice za potrebe obrane od poplava i višenamjensko korištenje na području grada Virovitice, a potpisali su ga generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin.

Potpisivanju ugovora nazočili su ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, saborski zastupnik Josip Đakić, pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom, član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, zamjenici gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac i Damir Marenić, zamjenik gradonačelnika grada Našica Hrvoje Šimić, načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije i ostali cijenjeni gosti.

ribnjaci sviZa grad Viroviticu od posebne je važnosti projekt uređenja Ođenice, i to njezinog gornjeg sliva gdje se nalaze Virovitički ribnjaci. U planu su dvije faze radova.

Prva faza navedenog projekta predstavlja izgradnju akumulacije 10., 11. i 12. ribnjaka, rekonstrukciju akumulacije Razbojište sa izgradnjom nove građevine temeljnog ispusta u lijevom boku brane te revitalizaciju svih jezera (tzv. izmuljivanje), krajobrazno uređenje na 5. ribnjaku i uređenje okoliša na 1., 2. i 3. ribnjaku.

Druga faza predstavlja prenamjenu i rekonstrukciju retencije Franjevina (Svinjčina) u akumulaciju, uređenja vodotoka do akumulacije Bajer, izgradnju akumulacije Bajer, rekonstrukciju i dogradnju postojećeg cestovnog mosta u Antunovcu, izgradnju dvije nove ustave i rekonstrukciju postojeće ustave Antunovac s ciljem podizanja vodnog lica na vodotoku Ođenica.

-Danas smo potpisali povijesni ugovor za grad Viroviticu. Već dugo slušam priče o tome kako treba uređivati Virovitička jezera i iskoristiti taj potencijal Bilogore za turizam, a ujedno i geotermalne vode. Osim nekoliko klupa koje smo postavili za građane, od većih i značajnijih zahvata nije napravljeno ništa. Potpisivanjem ovog ugovora ponovno ljude vraćamo tamo gdje je život i počeo, na rijeku. Rijeka Ođenica bujala je samo kada su Viroviticu pogodile velike kiše, ali u sušnim periodima ona je bila običan potok, tako da ćemo na ovaj način, zadržavanjem vode u kanalu vratiti život na samu rijeku Ođenicu i paralelno s ovim projektom razvijati turizam grada Virovitice – istaknuo je gradonačelnik Kirin.

ribnjaci 2Cilj projekta je također oživljavanje krajobraza, osiguranje pristupa te jednoznačno, jasno i sigurno kretanje posjetitelja uz pridruživanje odgovarajućih urbanističkih sadržaja.

Nakon svih radova na revitalizaciji jezera na platou uz 5. jezero, planira se izgradnja sadržaja za potrebe sportsko-ribolovnih udruga (centralna građevina, sanitarni blokovi, nadstrešnice za izletnike s prostorom za roštiljanje, natjecateljska staza, pješačko-biciklistička staza i parkirališni prostor).

-Ovo je priča koja će definitivno privući velik broj turista i na taj način multiplicirati novce koji su uloženi u ovaj projekt – dodao je Kirin te najavio još jedan projekt, za koji se trenutno odabire koncepcijsko rješenje, a riječ je o spajanju Virovitice s rijekom Dravom, projektom kroz koji će se ljudi moći rekreirati, šetati, ići u ribolov, koristiti te vode za navodnjavanje, ali i gdje će biti zaštićeni od velikih količina oborina koje padaju u određenim dijelovima godine.

Projekt uređenja okoliša predviđen je na 1., 2. i 3. ribnjaku s ciljem da se zadovolje potrebe rekreacije, edukacije i odmora posjetitelja te interes za očuvanjem i osiguranjem razvoja prirodnih, ekoloških i tradicionalnih vrijednosti kraja.

Inače, vrijednost sporazuma za projektiranje je 1.000.000 kuna, a sami radovi nakon ishođenja dozvola cca 200.000.000 kuna. Plan je završiti prvu fazu kroz naredne dvije do tri godine, a ukupni projekt kroz pet godina.

-Još od malih nogu dolazim na Virovitičke ribnjake i posebno mi je drago što je ovaj projekt ugledao svjetlo dana. Riječ je zaista o velikom turističkom potencijalu. Ovim projektom poboljšat će se infrastruktura na ovim ribnjacima, što će stvoriti poseban ugođaj ne samo ribičima, već i turistima kada cijeli projekt bude završen – zaključio je župan Igor Andrović.

(www.icv.hr, ts, virovitica.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content