LJUBAV JE U ŠUMI “Ljubavnici” divlja trešnja i divlji kesten već dvadeset godina rastu spojeni

Da se prave ljubavne priče mogu naći i u prirodi, svjedoči neobična, doslovna povezanost dvaju stabala u šumi pod nadležnošću Šumarije Ćeralije, pravim šumskim „ljubavnicima“. Naime, već dvadesetak godina na istom mjestu rastu divlja trešnja i divlji kesten, koji su jedno oko drugog omotali korijenje, spojili se deblima i čuvaju jedno drugo od vjetra, kiše i ljudske ruke.

– Zanimljivost je ne samo po tome što su tako isprepleteni, nego i po tome što je divlji kesten vrsta koja ne raste prirodno u šumi, već se sadi po parkovima i drvoredima. Kako je sjeme došlo u šumu, može se samo pretpostaviti, no priča je svakako posebna i lijepa – kaže Nataša Rap iz Uprave šuma Slatina, objašnjavajući kako su na ovom primjeru dvije vrste pokazale kako se mogu slagati, čak i ako nisu u potpunosti kompatibilne.

suma

Divlja trešnja je starije stablo, rasla je već nekih tridesetak godina kad se sjeme divljeg kestena tek pojavilo. No bilo je dovoljno samo to – čim je mladica kestena izrasla iz zemlje, divlja trešnja uzela ga je pod „svoje“. S obzirom na potrebe za hranom i svjetlom, šumari procjenjuju kako će ove dvije vrlo različite, a u ovom slučaju spojene vrste, moći zajedno živjeti još desetljećima.

– Da, još će se dugo moći oslanjati jedno na drugo – poručuje N. Rap, koja kaže kako će u tom razdoblju i dalje pružati hladovinu i slatke plodove prolaznicima, a pticama omogućavati dom u svojim krošnjama. Tko zna, možda netko jednog dana nadahne nekog pisca da o njima smisli pravu, ljubavnu priču?! (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content