ODGOVOR NA PROZIVKE “Silaža nije plaćena kooperantima jer tvrtka Sedlić d.o.o. silažu nije platila ni Agrokom naturi d.o.o.”

Na naš upit vezan uz slučaj proizvođača kukuruzne silaže i silaže od žitarica, koji su prošle godine svoje proizvode uredno predali tvrtki Agrokom natura d.o.o. iz Gunje, a do danas nisu plaćeni, o čemu smo jučer (srijeda) pisali, odgovorili su iz tvrtke Agrokom natura d.o.o., kao i iz  Dukat Knjigovodstvenog Biroa d.o.o. koji je detaljnije objasnio iznose vezane uz ugovorenu proizvodnju.

Sažeto, iz odgovora se zaključuje kako se kooperantima silaža nije platila jer tvrtki Agrokom natura d.o.o. tvrtka Sedlić d.o.o. također nije podmirila potraživanja. Odgovor tvrtke Sedlić na cijeli slučaj možete pročitati ovdje. 

Odgovor iz Agrokom nature d.o.o. je slijedeći:

„Članovi Uprave u potpunosti podržavaju medije na pomoći rješavanju problema u odnosu sa proizvođačima silažnog kukuruza te u potpunosti stojimo iza ugovora koji su potpisani s proizvođačima i dobavljačima. Nažalost, u dosadašnjoj polemici mali dio proizvođača je po nama, a koristeći pritisak na medije, pokušao izbjeći platiti obveze koje su proizašle iz ugovorene proizvodnje te na taj način svjesno ili nesvjesno utjecati na sudske odluke koje će neminovno proisteći iz stanja u kome nema dogovora između ugovorenih stranaka.

Odnos između društava Agrokom Natura d.o.o., Sedlić d.o.o. i VDM energija d.o.o. su poslovni odnosi između poslovnih partnera sa desecima različitih trgovačko-poslovnih ugovora koji se tiču proizvodnje sjemena od ratarskih kultura preko proizvodnje svinja, otkupa pa sve do izvoza. Oni su ciklični i mijenjaju se iz mjeseca u mjesec. Njihovi odnosi ničime ne utječu na kooperantski odnos između Agrokom Nature d.o.o. i kooperanata.

Odnosi mogu biti jako dobri, na obostrano zadovoljstvo svih, samo u slučaju kad kooperanti izvrše svoju obvezu po ugovoru i oni preuzmu tu istu proizvedenu robu, što u ovoj godini, za razliku od prethodne tri, nije slučaj.
Društvo Agrokom Natura d.o.o. je izvršilo sve obveze prema kooperantima u vrijeme sjetve i isporučilo sav potrebiti materijal za istu, a kooperanti, nažalost, nisu predali ugovorenu količinu i time su urušili kompletan proizvodni ciklus.

Pojedini kooperanti misle da će uz pomoć medija izbjeći plaćanje svojih ugovorenih obveza. Tijekom sudskog postupka će se nedvojbeno utvrditi, a mi vjerujemo da smo u potpunosti
u pravu. Nažalost, proizvođači su imali mogućnost dogovoriti se sa Upravom i namiriti to u nekakvom slijedećem proizvodnom ciklusu, ali su se oni oglušili o našem pozivu za dogovor i odlučili su da preko medija (i Vašeg portala) pokušaju izvršiti medijski pritisak, kako ne bi izmirili svoje ugovorene obveze prema društvu Agrokom Natura d.o.o. Time nisu samo oštetili Agrokom Naturu d.o.o. nego i veliki dio čestitih proizvođača, a njih je 80%.

Društvo Sedlić d.o.o. nas tereti za nepredanu količinu po Ugovoru, a prema obvezi iz Ugovora ta količina, a opet po Ugovoru, nedostaje u proizvodnji društvu VDM energiji d.o.o. Slikovito: Kooperant je zadužio 100.000 kuna sirovine i trebao je predati 500.000 kuna vrijednosti silaže, a on je predao 100.000 kuna te se beskamatno kreditirao, a mi nismo dobili ugovorenu količinu proizvodnje.

Mi smo sve proizvođače morali teretiti za razliku, što u brutu iznosi 10.000.000 kuna. Stoga, zaključak i obveza naše Uprave su da svatko treba raditi svoj posao i da će stvari vrlo brzo doći na svoje kada svatko bude izmirio svoje međusobne obveze, sa ili bez sudske odluke.
Obvezujemo se kao Uprava da ćemo Vas izvijestiti o ishodu nakon svakog sudskog postupka, bez obzira u čiju korist sud presudio.

 

U nastavku odgovora na naš upit, a vezan uz konkretne brojke i proizvodnju silaže za 2019. godinu, odgovorio je Dukat Knjigovodstveni Biro d.o.o.  iz Županje.

Napominju da kao knjigovodstveni servis daju koncizne i kratke odgovore:

„Prije svega, prigovor da se nitko ne javlja nije točan, obzirom da i mi iz knjigovodstva imamo dnevnu komunikaciju sa kooperantima društva Agrokom Nature d.o.o. Riječ je o 125 kooperanata, trećina tih kooperanata je izmirena. Iznos duga prema kooperantima je 6.000.000 kuna.

Silaža nije plaćena kooperantima, obzirom da smo iz relevantnih knjigovodstvenih podataka utvrdili da ista nije plaćena ni Agrokom Naturi d.o.o. od strane društva Sedlić d.o.o. te ne postoji niti jedan financijski trag koji upućuje na to.

U našim podacima je vidljivo da je društvu Sedlić d.o.o. Agrokom Natura d.o.o. fakturirao 18.000.000 kuna za 2019. godinu, a Sedlić d.o.o. je za sjetvu dao gnojiva u vrijednosti od 11.500.000 kuna. U knjigovodstvenim podacima je izvidno da je sjeme i zaštitu isfinanciralo društvo Agrokom Natura d.o.o. te, kada izdvojimo silažu i silažno zrno, stoji da Sedlić d.o.o. treba platiti Agrokom Naturi d.o.o. 6.500.000 kuna.

Izvori koji su Vam dali podatak ne govore istinu,  obzirom da za nas, u knjigovodstvu, jedini relevantni podatak je izvod na kojemu piše je li bilo transakcije ili nije.
Mi, u knjigovodstvu, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću dajemo iskaz da uplata prema društvu Agrokom Natura d.o.o. nije bilo. Je li društvo Sedlić d.o.o. to, u svom knjigovodstvu, zatvaralo preko svojih drugih društava robom je irelevantno jer se to ne tiče kooperanata, a niti se može zatvarati robnom kompenzacijom.

Poznato nam je da kooperanti pravnim putem traže ostvarenje svojih potraživanja, ali nam je isto tako poznato da društvo Agrokom Natura d.o.o. od istih kooperanata potražuje iznos od 10.000.000 kuna i da oni isto tako sudskim putem potražuju svoja prava.
Dnevno se komunicira sa kooperantima i pokušava se sa bankama riješiti kreditna unija, za šta imamo resurse, kako bi se čestiti kooperanti izmirili. Agrokom Natura d.o.o. sa
društvom Sedlić d.o.o. to pokušava riješiti na drugi način.

Također, imamo informaciju da je napokon Sedlić d.o.o. spreman izmiriti dio kooperanata. Mi, u knjigovodstvenom servisu, svim snagama pomažemo da se dođe do pozitivnog
rješenja za sve.“ (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content