Održana prva sjednica Strukovne grupe turizma ŽK Virovitica

U Eko točki na Jankovcu 30. lipnja održana je prva sjednica Strukovne grupe turizma ŽK Virovitica pod predsjedanjem Alena Fabčića, predsjednika Strukovne grupe, na kojoj su  osim članova Strukovne grupe, prisustvovali i predstavnici Turističkih zajednica s područja Virovitičko-podravske županije, Javne ustanove Park prirode Papuk, Putničke agencije Niba tours, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije koji su prisutne upoznali sa svojim aktivnostima.

Na sjednici je istaknuto da je pandemija koronavirusa imala znatni utjecaj na poslovanje članica koje okuplja ova Strukovna grupa zbog zatvaranje turističkih objekata za vrijeme koronavirusa od strane Nacionalnog stožera RH što je rezultiralo padom prometa do 50 posto u odnosu na prethodne rezultate. Zbog zatvaranje objekata i pada prometa većina tvrtki iz ovog sektora koristila je potporu za očuvanje radnih mjesta. Također, otkazani su sajmovi i manifestacije na području VPŽ te je došlo do otkazivanja aranžmana za škole u prirodi kao i individualnih i grupnih aranžmana. Vrijeme privremenog zatvaranja tvrtke su iskoristile za vanjsko i unutarnje uređenje svojih objekata.

Odsjek za turizam HGK – ŽK Virovitica pripremio je podatke o stanju u turizmu Virovitičko-podravske županije koje je predstavio predsjednik Strukovne grupe Alen Fabčić:

U 2018. godini od djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane ostvaren je ukupan prihod od 54.9 milijuna kuna.

Prema podacima Turističke zajednice VPŽ, na području naše županije, u 2019. godini bilo je 15.718 dolazaka turista, što je manje za 4,1 posto prema 2018. godini.

Istovremeno turisti su ostvarili 40.778 noćenja, od čega noćenja domaćih turista čine 66,36 posto, a stranih turista 33,64 posto.

U 2019. godini u odnosu na prethodnu 2018. godinu ostvareno je smanjenje od 6,25 posto noćenja, od čega je broj noćenja domaćih turista smanjen za 5,58 posto, a stranih turista za 7,56 posto.

Predsjednik HGK – ŽK Virovitica Zlatko Pleša predstavio je nove usluge Hrvatske gospodarske komore dostupne na portalu Digitalna komora, on line Katalog hrvatskih proizvoda HGK i znakove kvalitete Hrvatska kvaliteta i Izvorno Hrvatsko za koje je produljen natječaj do 31. prosinca 2020. godine.

Na sjednici je jednoglasno usvojen novi Poslovnik o radu Strukovne grupe.

(HGK ŽK Virovitica)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content