VAŽNI PROJEKTI Djeca i njihove udomiteljske obitelji sudjeluju u projektu za zdravlje, jača se mreža udomitelja za starije osobe

Foto: ilustracija, pixabay.com

Centar za socijalnu skrb Virovitica s partnerima provodi dva važna projekta kojima se želi osnažiti mreža udomiteljskih obitelji, razviti izvaninstitucionalni oblik skrb o starijima te ojačati svijest javnosti o potrebama djece i starijih. Projekti će se provoditi u trajanju od 24 mjeseca.

MORE ZA ZDRAVLJE

U prvom projektu vrijednom 1.425.620,60 kuna pod nazivom „More, more“ naglasak je na djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja se nalaze u udomiteljskim obiteljima te na samim udomiteljima.

Partneri na ovom projektu su Centar za socijalnu skrb Požega, Sportska zajednica grada Virovitice, Glazbena škola „Jan Vlašimsky“ Virovitica, Gradski muzej Virovitica te Hrvatska udruga pripovjedača „Pričalica“.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Virovitica Marija Bajan Prokl ističe kako će ovim projektom biti obuhvaćeno 30 djece (i mladih do 21 godine života) iz udomiteljskih obitelji te 10 udomiteljskih obitelji s područja nadležnosti Centra za socijalnu skrb iz Virovitice i Požege. Kroz niz zdravstvenih, edukativnih, zabavnih i korisnih aktivnosti (radionice, snimanje animiranog filma, brošure, sistematski pregledi, sportske aktivnosti) cilj je poboljšati njihovo zdravlje, ali ih i aktivnije uključiti u društvo. Između ostalog, planirana su i dva ljetovanja u trajanju od po 10 dana s ciljanim programima i aktivnostima za djecu i udomitelje.

– Pokazatelji EU, kao i naše iskustvo dokazuju da je riječ o djeci slabije tjelesne strukture i tjelesne težine koja u udomiteljsku obitelj dolaze sa „suvremenim i modernim“ bolestima, a koje su uzrokovane neadekvatnim stambenim uvjetima i okruženjem – ističe M. Bajan Prokl, napomenuvši kako će se projektom „More, more“ djeci i udomiteljima u specijaliziranim ljetovalištima omogućiti potrebna talasoterapija, sistematski pregled, škola plivanja, edukativna predavanja.

Cilj je da stručnjaci/liječnici nakon kvalitetnog sistematskog pregleda educiraju udomitelje kako prepoznati suvremene oblike bolesti, prvenstveno alergijske reakcije i respiratorne poteškoće (koje prepoznajemo kod sve većeg broja djece), kako se nositi s njima i pritom kako najbolje pomoći djetetu – kaže M. Bajan Prokl, te pohvaljuje udomitelje koji su podnijeli ogromnu odgovornost kada su u pitanju smještaj i sveukupna briga o djeci.

U okviru ovog projekta korisnici će otputovati i u Veneciju i Beč, a svi partneri u Stuttgart kako bi kroz studijsko putovanje izmijenili iskustva. Ujedno, sami udomitelji kroz projekt dobit će veću podršku jedni drugih kroz razmjenu iskustava prilikom posjeta i druženja.

PREPOZNATI POTREBE STARIJIH KROZ „65+“

Drugi projekt pod nazivom „65+“ vrijedan 1.465.159,36 kuna obuhvatit će lokalne zajednice iz čak šest županija s ciljem razvoja mreže socijalnih usluga za starije osobe, s naglaskom na izvaninstitucionalnu skrb.

– Ovim projektom želimo povećati socijalnu uključenost za 30 starijih osoba i unaprijediti kvalitetu socijalnih usluga, osnažiti 15 udomiteljskih obitelji, a za 30 stručnjaka osigurati jačanje kapaciteta za razvoj novih usluga i povezati ih s lokalnom zajednicom. Konkretno, želimo prepoznati potrebe starijih osoba i kroz projekt umrežiti i poboljšati rad centara za socijalnu skrb u Hrvatskoj – objašnjava M. Bajan Prokl.

foto: ilustracija, pixabay.com

Partneri virovitičkom CZSS na ovom projektu su Grad Virovitica, Grad Šibenik, CZSS Šibenik, Bjelovar, Karlovac, Osijek i Slavonski Brod, te općine Pitomača, Suhopolje, Gradina, Lukač i Špišić Bukovica. Projekt će omogućiti da stručnjaci koji rade sa starijim osobama i udomiteljima starijih osoba steknu nova znanja i iskustva kako bi što kvalitetnije pružili socijalnu uslugu u budućnosti, ali i na području šest županija analizirali potrebe starijih direktnim radom na terenu (svaki Centar na svom području), kao i potrebe za smještajem u udomiteljsku obitelj.

Želja im je i stvoriti mrežu udomitelja koji će se podupirati i kvalitetno surađivati kroz razmjenu iskustava, kao i senzibilizirati javnost o potrebama starijih i važnoj ulozi udomiteljstva.

– Ovim putem zahvaljujem svim zaposlenicima Centra za socijalnu skrb Virovitica, partnerskim centrima, Gradu Šibeniku, te posebno Gradu Virovitici i Razvojnoj agenciji VTA koji su odmah podržali projekte i pažljivo osluškivali potrebe na temelju kojih su nastali. Živimo u vremenima kada puno govorimo o temeljnim ljudskim pravima, a često zaboravljamo da se ona ostvaruju djelima. Svaki čovjek ima pravo koristiti pozitivne stečevine civilizacije i društva u kojem živi. S tom mišlju smo i krenuli u ove projekte – zaključuje M. Bajan Prokl.

(www.icv.hr, mlo)