Obilježena 29. obljetnica pogibije: Heroj Stjepan Mlakar simbol je obrane orahovačkog područja

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Policijske postaje Orahovica 1990./1991. u Humljanima i Četekovcu održana je 29. obljetnica pogibije policajca Stjepana Mlakara. Stjepan je mučki ubijen u napadu pobunjenih Srba na policijsku patrolu 11. kolovoza 1991. na cesti između sela Humljani i Pušina, dok je policajac Franjo Sterle teško, a Josip Jurković lakše ranjen.

Obljetnici su nazočili obitelj i rodbina poginulog Stjepana Mlakara, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja umirovljeni brigadir HV-a Ivan Aračić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, zamjenik načelnika općine Mikleuš Dalibor Lipovac, predstavnici općine Čačinci, predsjednik ZUiČ HVIDRA-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, predsjednik UDVDR VPŽ Josip Nemec te brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog i slatinskog područja. Prvi dio komemoracije održan je kod spomen obilježja Stjepanu Mlakaru na mjestu njegove pogibije između Humljana i Pušine.

1108mlakar 5

– Posebno danas pozdravljam obitelj pokojnog Stjepana i izražavam zahvalnost na njegovoj žrtvi koju je kao hrvatski branitelj i policajac dao u obrani svoje domovine, položio je život na oltar domovine, što je najveća moguća žrtva koju čovjek može dati. Nakon 29 godina ponovno smo se okupili kako bismo odali počast Stjepanu i kako se kaže, „oprostiti, ali ne zabraviti“, tako i mi koji smo ovdje ne smijemo zaboraviti i dužnost nam je oteti zaboravu sjećanje na sve hrvatske vitezove koji su dali svoj život da bismo mi mogli živjeti u slobodnoj, neovisnoj, demokratskoj, suvremenoj i europski orijentiranoj Republici Hrvatskoj – rekao je predsjednik udruge organizatora Robert Kuzmić.

Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak podsjetio je na važnost održavanja ovakvih obljetnica koji čuvaju istinu o Domovinskom ratu, a umirovljeni brigadir HV-a Filip Aračić uz pozdrav nazočnima u ime ministra Tome Medveda naglasio je kako je Ministarstvo trajna potpora ovakvim događajima koji podsjećaju na sve strahote koje su dogodile hrvatskom narodu kroz Domovinski rat te čuvaju njegov dignitet, a posebno odaju počast i dužno poštovanje poginulim hrvatskim braniteljima.

– Misija ministarstva odnosi se na tri djela, a to je pronalazak nestalih hrvatskih branitelja, briga o živim hrvatskim braniteljima te obilježavanje obljetnica i promicanje vrijednost Domovinskog rata. Ovaj događaj simbolizira svu bestijalnost četničkih pobunjenika koji su cijeloj Hrvatskoj jasno dali do znanja koje su njihove namjere, ali hrvatski branitelji to im nisu dopustili čak ni pod cijenu svoga života – rekao je Aračić.

1108mlakar 6

Komemoracija je nastavljena odavanjem počasti na Mlakarovom grobnom mjestu u Četekovcu, a potom je u tamošnjem društvenom domu održana premijera dokumentarnog filma ”Posljednja patrola” autora Dine Mataza koji govori o tragičnom događaju 11. kolovoza 1991:

– Nije mi danas lako govoriti, ali evo dao sam sve od sebe kako bih napravio ovaj film koji se nadam da će biti vječno sjećanje na Stjepana Mlakara uz želju da se ovakve strahote više nikada ne dogode. Od srca hvala obitelji Mlakar koja je pristala stati pred kameru i prenijeti svoje emocije – rekao je mladi povjesničar i autor filma Dino Mataz.

(www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”600612″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content