OBILJEŽILI 29. OBLJETNICU OSNUTKA Prvi pripadnici ZNG-a Slatina prisjetili se svojih suboraca

U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kod spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade okupili su se jučer (nedjelja) pripadnici 64. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Slatina te su se polaganjem upaljenih lampiona i molitvom prisjetili svojih suboraca, da bi se potom uputili na slatinsko Gradsko groblje i uz Križ mučenik zapalili svijeće. Tim činom, prvi pripadnici 64. samostalnog bataljuna ZNG-a Slatina obilježili su i 29. obljetnicu osnutka.

Uz pripadnike 64. samostalnog bataljuna ZNG-a Slatina, na obilježavanju su nazočili i pročelnik u Uredu slatinskog gradonačelnika Krunaoslav Šarabok i predsjednik Gradskog vijeća Slatine Dario Vrbaslija.

m IMG 8972

Prvi organizirani pripadnici i osnivači ZNG-a Slatina bili su: Mato Bubaš, Darko Bauer, Marko Bilandžija, Marko Dunković, Stjepan Gal, Branimir Gaća, Goran Koštić, Željko Peterfaj, Siniša Rabić, Pavel Šoltić (preminuo), Josip Vaclavek, Josip Šikić, Dražen Zelenka i Zlatko Kiš (preminuo).

Prema riječima zapovjednika specijalnog izvidničkog voda Stjepana Gala, od prvih naoružanih dragovoljaca ubrzo je nastao specijalni izvidnički vod s 28 pripadnika, od kojih je već krajem rujna 1991. ostalo samo 13, dok su ostali poginuli ili ranjeni. Izvidnički vod prerastao je u Zbor narodne garde Slatina, zatim u 64. samostalni bataljun, a koncem listopada i u 136. slatinsku brigadu.

m IMG 8970

Hrvatski branitelji-dragovoljci, pripadnici 64. samostalnog bataljuna ZNG-a Slatina, ugodno druženje nastavili su u Lovačkoj kući Repić prisjećajući se dana ponosa i slave.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content