Održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Mjesnog doma u Golom Brdu“

U prostoru gradske vijećnice Grada Virovitice danas (četvrtak) održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Mjesnog doma u Golom Brdu na adresi Bilogorska 88“. Svrha projekta je postizanje energetskih ušteda, poboljšanje energetskih svojstava zgrade, tj. smanjenje potrošnje energije u zgradi kao i unapređenje uvjeta za korisnike Mjesnog doma u Golom Brdu.

Ukupna vrijednost projekta je 1.020.038,65 kn, od toga je bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj 621.619,90 kn te fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 227.077,50 kn.

IMG 20200820 101120

ZNAČAJNE UŠTEDE

Provedbom energetske obnove zgrade Mjesnog doma u Golom Brdu obnovila se ovojnica zgrade i ugradio novi visokoučinkoviti sustav grijanja. Prema glavnom projektu izvedene  su sljedeće mjere energetske obnove izvođenje toplinskog ETCIS sustava za fasadu, izvođenje završnog sloja fasade UV otpornim materijalom s malim koeficijentom toplinske provodljivosti, rješavanje toplinskih mostova ETCIS sustavom, oblaganje dio temelja i sokla ekstrudiranim polistirenom, zamjena postojeće neadekvatne stolarije, ugradnja zaštite od sunca na stolariju te ugradnja visokoučinkovitih kondenzacijskih plinskih uređaja.

Primjenom mjera energetske obnove ostvarit će se uštede godišnje potrebne topline za grijanje zgrade od 76,1%, uz smanjenje godišnje emisije CO2 za 51,3% i godišnje primarne energije za 46,2%.

IMG 20200820 101352

– Energetska obnova Mjesnog doma će na području naselja Golo Brdo pridonijeti razvoju civilnog društva, ostvarivanju kulturnih i društvenih interesa stanovnika te svih drugih aktivnosti koje mještani organiziraju – istaknula je Marija Knežević, stručna suradnica u Razvojnoj agenciji VTA.

Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Virovitice te sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.’, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

IMG 20200820 101157

DRUŠTVENI ZNAČAJ

Značajan je za društveni život, ali i konkretne uštede za Grad Viroviticu, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

– Projekt će koristiti svima: gradu Virovitici će smanjiti troškove, a ujedno smo dobili lijepo uređen prostor koji će mještani koristiti za sve manifestacije i sadržaje, kada epidemije koronavirusa prođe. Kroz ovakve energetske obnove zgrada u javnom sektoru izravno pomažemo i građevinskom sektoru u borbi protiv krize i nezaposlenosti.

Kada govorimo o projektima, jako je važno reći da je naša Razvojna agencija VTA kroz sve dosadašnje projekte iskoristila maksimalne mogućnosti natječaja, odnosno, sve što su fondovi i država omogućavali kroz bespovratna sredstva. Projekti su tako provedeni s 20 posto sredstava Grada Virovitice, dok ostalo postavljaju bespovratna sredstva. I agencije i gradske službe pripremale su se da mogu pomoći građanima, uskoro slijedi i energetska obnova obiteljskih kuća, koje će pomoći građanima riješiti svoju fasadu ili krov, a gradu pritom donijeti uređenje i viši standard – rekao je I. Kirin.

 

logici

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Virovitice.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content