Zahvalnica Grada Virovitice Udruzi pčelara Virovitica: Od početnih stotinjak članovi Udruge danas imaju 15 tisuća košnica

Pčelarski zanesenjaci Franjo Schmidt, Dragutin Paulin, Josip Blažeković, August Kelčec, Eduard Peisker i Josip Petraš osnovali su 1920. godine Pčelarsku organizaciju u Virovitici. Prilikom osnivanja organizacija je imala 10-ak članova sa stotinjak košnica, a danas Udruga pčelara ima 190 članova, 240 registriranih pčelinjaka i 15.000 košnica. U svom stogodišnjem radu okupljali su i osposobili za ovu važnu granu gospodarstva brojne naraštaje, a ove su godine tim povodom od Grada Virovitice dobili Zahvalnicu za promociju pčelarstva na području grada.

Važnost pčelarstva je neupitna. Pčele su najbrojniji oprašivači cvjetova na zemlji te se pretpostavlja da trećina ljudske hrane ovisi o njihovu oprašivanju. To je jedini kukac koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi. Med, matična mliječ i pelud su visokokvalitetna hrana koja ima brojne benefite za zdravlje ljudi, a pčele “donose” i druge proizvode koji se koriste u medicini i drugim industrijama, kao što su pčelinji vosak, propolis i pčelinji otrov.

Stota godišnjica rada bit će oplemenjena raznim aktivnostima Udruge pčelara: planirana je izložba razvoja pčelarske opreme u Gradskom muzeju Virovitica, edukacije u vrtićima, školama, izrada monografije Udruge i brojne druge aktivnosti, a treba napomenuti i da neki njeni članovi sudjeluju u provedbi Školskog mednog dana, projekta kojemu je svrha podizanje svijesti djece od rane dobi o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti.

Predsjednik ove vrijedne udruge Dubravko Milanović zahvalio je Gradu Virovitici na ovom velikom priznanju, istaknuvši tom prigodom da ima malo udruga koje se mogu pohvaliti sa 100 godina kontinuiranog rada.

– Udruga pčelara Virovitica je četvrta najstarija udruga na ovom području, nakon Vatrogasnog društva, HPD-a “Rodoljub” i Gradske glazbe Virovitica. Uvijek smo imali odličnu suradnju s lokalnim vlastima te ovim putem zahvaljujem Gradu Virovitici što je prepoznao vrijednosti naše udruge, a samim time i značaj pčelarstva u gospodarstvu. Ova zahvalnica zasigurno će imati posebno mjesto i važan utjecaj na daljnji rad naše udruge i brigu pčelara o pčelinjim zajednicama – rekao je tim povodom predsjednik Udruge pčelara Virovitica Dubravko Milanović.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content