GASTRO ABECEDA ISTOČNE HRVATSKE Ojačajte jesenski imunitet slavonsko-baranjskim delicijama

Slavonija i Baranja kriju mnoga bogatstva i ugodna iznenađenja. Ono što posljednjih godina posebno privlači goste, kojih ondje sve više ima, je autohtona i zdrava gastronomska ponuda. Otkrivamo zašto je baš jesen idealno godišnje doba za odlazak na gastro hedonistički vikend u Istočnu Hrvatsku – piše vecernji.hr

O fajferici, fišu i paprici kojom su se plaćali životi

Od pamtivijeka je slavonska ravnica bila dobra prema svome seljaku. Osim obilja ravnice, u slavonsko-baranjsku gastronomiju utkana je baština slavenske, mađarske, germanske i otomanske kuhinje. Tamošnji “kulinarski pantheon” čine divljač, riblje delicije, fiš i šaran na rašljama, paprikaš, čobanac, grah u ćupu i jela od tijesta. Posebne suhomesnate delicije čine prerađevine od crne slavonske svinje, poznate fajferice.

Gastro abeceda istočne Hrvatske

Tko god jednom posjeti i osjeti Slavoniju i Baranju, uvijek im se vraća. No, nije zgorega malo pripreme za to fantastično gastro putovanje, pa evo temeljne gastro abecede istočne Hrvatske.

Čobanac – pikantni slavonski gulaš koji se priprema s nekoliko vrsta mesa, kuha se u kotliću

Čvarci – prešani komadići svinjske masti, koji se dobivaju topljenjem slanine s kožom

Kulen – suhomesnati proizvod, svinjsko crijevo punjeno smjesom od sitno nasjeckanog svinjskog mesa, mljevene crvene paprike, začina, suši se na dimu

Kulenova seka – suhomesnati proizvod sličan kulenu, razlika je u tome što se smjesom puni tanje svinjsko crijevo

Perkelt – jelo slično gulašu, no gušće, priprema se od različitih vrsta mesa, uglavnom teletine i junetine, a može se pripremiti i s ribom

Fiš paprikaš – gusta juha od riječne ribe, najčešće šarana ili više pomiješanih vrsta ribe, začinjena mljevenom crvenom paprikom

Salenjaci – tradicionalna slavonska slastica, prhki kolačići sa svinjskim salom i nadjevom od pekmeza

Šaran na rašljama – način pečenja na okomito postavljenim granama, peče se na otvorenom, rašlje se kružno postavljaju oko žara

Trganci – vrsta domaće tjestenine

Vanjkuši – jastučići od tijesta punjeni sirom ili pekmezom

Kako Slavonci objeduju?

Uz obilno glavno jelo, uvijek ide i neka sezonska salata ili ukiseljena zimnica, a ni na desertima se ne štede kalorije. Još kad u pozadini zaore gajde, zasvira tamburica ili zagudi violina, zalogaji samo klize, a vino poteče. Jedno je sigurno, slavonska kuhinja nije dijetna, a njome će posebno biti oduševljeni obožavatelji mesa. No, čak i oni koji nisu ljubitelji mesa, nakon što probaju ove delicije, neće požaliti, jer, kako je izjavio čuveni engleski književnik Aldous Leonard Huxley, isti čovjek može biti tvrdi pesimist prije ručka i uvjereni optimist nakon ručka.

(vecernji.hr, foto: ilustracija, M. Šolc)