Ministar Fuchs s predstavnicima županija, među njima i pročelnicom Vesnom Šerepac, raspravljao o novoj školskoj godini

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs sudjelovao je na virtualnom sastanku Hrvatske zajednice županija kojemu je nazočilo više od 30 predstavnika hrvatskih županija (župana, zamjenika župana, pročelnika zaduženih za pitanja školstva), među kojima je bila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac, a raspravljali su o novoj školskoj godini.

Ministar Fuchs naglasio je važnost prilagodbe novonastalim okolnostima te podsjetio na upute Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kao dodatnu potporu osnivačima i svim dionicima, Ministarstvo je uspostavilo pozivni centar te redovito objavljuje odgovore na često postavljena pitanja na službenim internetskim stranicama.

Uz to, na sastanku istaknuta je važnost pristupa od škole do škole, odnosno od županije do županije s obzirom na specifičnost epidemiološke situacije. Cilj je osigurati održavanje nastavnoga procesa uz tri osnovna pravila – nemiješanje različitih skupina, osiguranje potrebnog razmaka te održavanje higijene.

Što se tiče produženoga boravka, rečeno je kako je važno da se ne miješaju skupine, odnosno razredi, a produženog boravka neće biti tamo gdje osnivači nemaju potreban prostor i mogućnost zapošljavanja dodatnih osoba. Na sastanku je istaknut primjer nekih zagrebačkih škola koje su plastičnim pregradama pregradile sportske dvorane i tako riješile problem miješanja skupina.

Vezano za prijevoz, ugovori s prijevoznicima trebaju se sklapati sukladno Odluci Vlade RH te su tako osnivači dužni osigurati prijevoz učenicima putnicima osnovnih i srednjih škola. Većina osnivača osigurala je maske, a oni koji nemaju potrebna sredstva obratit će se Ministarstvu te će se u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite MUP-a potrebna oprema isporučiti školama.

(vlada.gov.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content