Ministrica Nataša Tramišak održala sastanak sa županima pet slavonskih županija uoči sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Uoči XI. Sjednice savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Ministrica Tramišak sazvala je sastanak na kojem je sa županima pet slavonskih županija, regionalnim koordinatorima i resornim ministrima (Tomislav Čorić i Marija Vučković) razgovarala o ključnim temama koje će obuhvatiti na Sjednici savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja će se održati u listopadu.

– Prema novim smjernicama Europske komisije za novo programsko razdoblje od 2021. do 2027. imamo otvoreni put da komuniciramo i da pokušamo unaprijediti sustav znanosti i obrazovanja. Tu govorimo i o izgradnji osnovnih i srednjih škola, ali isto tako i jačanju kapaciteta zdravstvenog sustava, znači i izgradnju bolnica – općih županijskih bolnica i ambulanti, ali i novih kliničkih bolničkih centara – najavila je ministrica Tramišak.

Što se tiče Fonda za oporavak, rekla je da su upravo u procesu izrade nacrta plana oporavka koji mora pratiti nacionalni program reformi.

– Tu ćemo prvenstveno imati velike strateške projekte, ali naravno da ćemo pogledati i mogućnosti financiranja strateških projekata regionalne razine – istaknula je ministrica.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako očekuju nastavak projekta Slavonija, Baranja i Srijem ali i njegovo ojačavanje.

– Trebamo ga ojačati, trebamo ga osnažiti, trebamo ga definirati jer dolazi novo financijsko razdoblje. To novo financijsko razdoblje svakako predviđa i nove mogućnosti, nove projekte, nov način funkcioniranja i rada i prestaje važiti ono što je bio veliki problem, zbog čega je u biti projekt Slavonija, Baranja i Srijem i donesen – a to su dosadašnje važeće statističke regije u kojima smo bili zajedno s Gradom Zagrebom, s najrazvijenijim dijelovima Hrvatske – istaknuo je Anušić.

Dodao je da su tema sastanka upravo i bile nove statističke regije i nova financijska perspektiva za projekte koje žele vidjeti u bližoj budućnosti.

– Projekti o kojima govorimo, prvo i osnovno ovise o nama. Znači, nema projekata, nema realizacija ako mi kao župani, gradonačelnici i načelnici ne budemo imali znanje, viziju i pripremljene projekte. To je prvo i osnovno. A ako to sve imamo, onda to usuglašavamo između sebe, s našim ministarstvom i s Vladom – rekao je Anušić.

Poručio je i da projekata ima dovoljno i da je faza pripremljenosti projekata relativno vrlo dobra.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je kako je vrlo zadovoljan s onim što je učinjeno do sada.

– Sve one bitne projekte za koje smo imali građevinsku dozvolu smo i uspjeli isfinancirati kroz projekt razvoja Slavonije, Baranje i Srijema ili kroz neke druge fondove Europske unije i očekujem da to tako bude i ubuduće – istaknuo je.

Rekao je kako mu se sviđa što ovaj put za novo financijske razdoblje idu s pristupom “odozdola prema gore”, što znači da su oni iz svih slavonskih županija poslali projekte i očekuju da budu u novoj financijskoj perspektivi, za realizaciju i izgradnju.

– U ovoj financijskoj perspektivi nismo bili u mogućnosti financirati škole, a evo i radi se na tome budući da su sve županije i osnivači srednjih i osnovnih škola. Isto tako, možda i izgradnja i jačanje zdravstvenih institucija koje su bile i pogođene ovom korona krizom – rekao je župan Andrović.

Na sastanku je bila i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač.

(razvoj.gov.hr, foto: razvoj.gov.hr, E. Kovač)