Održana početna konferencija projekta „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“

U velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije danas (srijeda) je održana početna konferencija projekta „Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“. Riječ je o projektu vrijednom 3.941.767,50 kuna, za koji je Županiji, kao nositelju, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo sufinanciranje u iznosu od 3.350.502,35 kuna, dok će ostatak Županija financirati iz svog proračuna. Projekt je dio sufinanciranja pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Kroz njega će se na području Virovitice, Slatine, Orahovice i Nove Bukovice provesti istraživanja za procjenu geotermalnog potencijala i mogućnosti korištenja geotermalne energije u energetske svrhe, odnosno za proizvodnju električne energije, toplinarstvo, za poljoprivredne i brojne druge svrhe.

– Izradom geotermalnih studija dobit ćemo podlogu za buduću izgradnju, tj. buduće bušotine tamo gdje stvarno postoji potencijal ne samo za razvoj gospodarstva, već i poljoprivrede kroz stakleničku i plasteničku proizvodnju i za razvoj turizma. Ovo će privući i investitore jer često pitanje koje oni postavljaju je kako će se njihova investicija snabdijevati energijom, a geotermalna energija je danas jedno od najekonomičnijih izvora energije – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

geotermalne 19

Projekt će se provoditi do 15. studenog 2023. godine, a u sklopu njega izradit će se i potrebna dokumentacija za provedbu geotermalnog projekta u istražnom prostoru „Virovitica – Vojarna“. Naime, izradit će se dokumentacija za izradu istražne bušotine i provedbu hidrodinamičkih mjerenja i proizvodnog ispitivanja koja će provesti Grad Virovitica kao suradnik u provedbi projekta te će za izradu istražne bušotine osigurati potrebna financijska sredstva u gradskom proračunu.

geotermalne 10

– Predviđene su tri bušotine na području Virovitice, a ovu na vojarni odlučili smo prvu aktivirati. Na tom području se nalazi visokoučilišni kampus, isprojektiran je bazenski kompleks, a planiraju se raditi i još neki objekti, tako da želimo omogućiti jeftinije poslovanje tih objekata. Ona se nalazi i u blizini zone 1 i 2 pa toplovod možemo pružiti prema tim poduzetničkim zonama i početi grijati staklenike i plastenike koji se ondje nalaze, ali i osigurati jeftin izvor energije za sve buduće investitore koji dolaze. Riječ je o 70 posto jeftinijem grijanju u odnosu na plin, a to je velik zamah u gospodarstvu i poticaj da dođu investirati u našu županiju – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Projekt je nazočnima predstavila ravnateljica Razvojne agencije Vidra Emina Kovač.

(www.icv.hr, ml; foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”604768″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content