Održane završne konferencije četiriju projekata energetske obnove s područja grada Virovitice

U vijećnici Grada Virovitice danas (petak) su održane završne konferencije četiriju projekata energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora čiji je nositelj Grad Virovitica. Projekte je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Energetska obnova zgrade Centra kulture u Virovitici

Projekt energetske obnove Centra kulture prijavljen je Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja za sufinanciranje na Javni poziv “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Ukupna vrijednost projekta je 6.480.562,30 kuna, dok bespovratna sredstva EU iznose 3.171.246,41 kunu.

MG 7142

Energetska obnova je uključivala izvođenje građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova: izvedbu toplinskog izolacijskog ETICS sustava za fasadu, izvedbu završnog sloja fasade, toplinskih mostova te dio temelja i sokla, zamjenu postojeće neadekvatne stolarije novom PVC stolarijom i ugradnju zaštite od sunca na novu stolariju, ugradnju plinskih kondenzacijskih kotlova, zamjenu postojećih grijaćih tijela i zamjenu postojećeg sustava pripreme PTV-a sustavom koji koristi OIE.

Provedba projekta rezultirat će godišnjom uštedom toplinske energije za 73,50%, povećanjem energetske učinkovitosti zgrade, poboljšanom kvalitetom boravka u zgradi te pozitivnim utjecajem na okoliš. Godišnja emisija CO2 smanjit će se za 59,19%. Provedba projekta također će rezultirati godišnjom uštedom primarne energije za 57,03%.

Ciljna skupina su korisnici zgrade (udruge i njihovi članovi) te šira javnost koja sudjeluje na organiziranim društvenim događajima u zgradi.

Energetska obnova zgrade virovitičke Streljane

Projekt je odobren u sklopu Javnog poziva za “Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Ukupan iznos projekta je 1.040.421,00 kuna, a iznos bespovratnih sredstava EU 564.303,21 kunu.

MG 7152

Energetska obnova je uključivala izvođenje građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova: povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom te ugradnju visokoučinkovitog sustava grijanja.

Provedba projekta rezultirat će godišnjom uštedom toplinske energije za 74,54%, povećanjem energetske učinkovitosti zgrade, poboljšanom kvalitetom boravka u zgradi te pozitivnim utjecajem na okoliš. Godišnja emisija CO2 smanjit će se za 17,68 tona. Provedba projekta također će rezultirati godišnjom uštedom primarne energije za 94,15%.

Budući da se danas mjere energetske učinkovitosti nameću kao imperativ, projekt je izrađen sa svrhom povećanja energetske učinkovitosti zgrade.

Energetska obnova zgrade Društvenog doma u Podgorju

Jedan od projekata je i Energetska obnova Društvenog doma u virovitičkom prigradskom naselju Podgorju vrijedan 1.278.693,35 kuna, za kojeg bespovratna sredstva EU iznose 759.522,16 kuna.

MG 7147

Energetska obnova je uključivala izvođenje građevinskih i strojarskih radova: povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite poda i stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnju visokoučinkovitog sustava grijanja i zamjenu postojećeg sustava pripreme PTV-a sustavom koji koristi OIE.

Provedba projekta rezultirat će godišnjom uštedom toplinske energije za 53,32%, povećanjem energetske učinkovitosti zgrade, poboljšanom kvalitetom boravka u zgradi te pozitivnim utjecajem na okoliš. Godišnja emisija CO2 smanjit će se za 82,10%, a ušteda godišnje primarne energije za 81,24%.

Energetska obnova zgrade Mjesnog doma u Koriji

Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u sklopu poziva “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Ukupan iznos projekta je 1.078.582,50 kuna, a iznos bespovratnih sredstava EU je 548.052,50 kuna.

MG 7149

Provođenjem mjera energetske učinkovitosti obnovila se ovojnica zgrade, izvršila ugradnja novog visokoučinkovitog i poboljšanog postojećeg sustava grijanja te zamijenio postojeći sustav pripreme potrošne tople vode sustavom koji koristi obnovljive izvore energije. Izvedeni građevinski zahvati na predmetnom objektu obuhvatili su izvođenje toplinske zaštite zidova prema negrijanom ili vanjskom prostoru, zamjenu postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije, izvedbu toplinske zaštite stropa prema negrijanom tavanu i izvedbu toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora. Izvedene strojarske instalacije uključivale su rekonstrukciju postojeće plinske instalacije, instalacije niskotemperaturnog grijanja i priprema tople potrošnje vode solarnim kolektorima.

Osim provedbe spomenutih zahvata – mjerom energetske obnove, podići će se i svijest korisnika zgrade kao i opće javnosti o učinkovitijem korištenju energija i prednostima povećanja energetske učinkovitosti.

Projektom se predviđaju značajne uštede u potrošnji energenata za grijanje zgrade od 62,78 posto kao i smanjenju emisije CO2 za 17,05 tona i godišnje primarne energije za 71,36 posto, što će direktno pridonijeti i zaštiti okoliša.

IMG 4156

Spomenute projekte, čiji je nositelj Grad Virovitica, napisala je Razvojna agencija VTA.

-Sveukupno je završeno 13 projekata. U prvoj fazi smo imali tri projekta, dok smo u drugoj fazi imali 10 projekata. Danas su održane završne konferencije za projekte energetske obnove zgrade Centra kulture u Virovitici, virovitičke Streljane, Mjesnog doma u Koriji i Društvenog doma u Podgorju, a Grad Virovitica provodi još tri projekta koji se odnose na domove u Rezovačkim Krčevinama, Svetom Đurađu i Milanovcu – rekla je na samom kraju Marija Knežević, stručna suradnica u Razvojnoj agenciji VTA. (www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo i M. Rođak)

Logici

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content