ROKOVI SUPERJUNACI “Zdravi” biciklistički maraton od Orahovice do Pitomače

Članovi KEKS-a Kluba za ekspedicionizam i sport u suradnji s djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo “Sv. Rok” Virovitičko-podravske županije proveli su javnozdravstvenu akciju pod nazivom Rokovi superjunaci kojoj je cilj promocija zdravog stila života. Desetak članova KEKS-a izvozila su “zdravi maraton”, dionicu dugu više od 80 kilometara od Orahovice do Pitomače, sa stankama u Slatini i Virovitici, gdje su u suradnji s djelatnicima Zavoda dijelili majice i letke s korisnim savjetima kako stil života usmjeriti na zdraviju varijantu i to putem prehrane i vježbanja.

Rokovi superjunaci pohvalan je projekt Zavoda financiran sredstvima Europske unije kojim se želi doprinijeti smanjenju pretilosti, poticanju zdravog stila života i veće tjelesne aktivnosti kod školaraca. Polazište mu je u istraživanjima koja pokazuju kako je na području naše županije na temelju rezultata sistematskih pregleda koje obavlja Djelatnost za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo utvrđeno kako 36,4 posto djece ima višak kilograma, odnosno da 12 posto djece osnovnih škola ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 24,4 posto je pretilo.

0609rokovisuperjunaci 2

– Podaci su nemilosrdni, a oni govore da je naša županija najgora po pretilosti u Hrvatskoj i to jedan od problema koji je sve češći u modernom svijetu. Djeca su previše za računalom, igraju igrice, malo su na igralištima, nema druženja i socijalizacije i to dovodi do značajnog broja pretilosti u zadnjih deset godina, a prva posljedice će im biti vidljive tek kasnije. Pretilost uzrokuje mnoge bolesti od karcinoma, srčanih bolesti i drugih i zato je važno prevenirati na vrijeme – kaže jedan od organizatora dr. Miodrag Beneš te dodaje kako se projekt provodi i putem radionica i predavanja.

– U školama su zbog epidemiološke situacije vezane uz koronavirus neke od aktivnosti bile odgođene tijekom prošle školske godine, no uoči nove školske godine, Zavod i aktivisti sutra održavaju akciju kojom će povezati Županiju u ovom “zdravom maratonu” i potaknuti javnost na razmišljanje o važnosti kretanja i zdrave prehrane – kaže dr. Beneš.

“Zdravi maraton” vozio je i tajnik udruge KEKS Goran Jurković.

– Ovo je super akcija koja spaja nama ugodno s korisnim i presretni smo što možemo pomoći u ovako korisnoj priči. Hvala svim dečkima koji su se odazvali i naravno da ćemo uvijek pomagati ovakvim akcijama, posebno Zavodu s kojima smo stalni partneri – kaže Jurković.

Među biciklistima maratoncima najstariji je bio Ivan Fučkar (64) iz Virovitice.

– Uvijek je osjećam lijepo u društvu mladih, a u KEKS-u vozim već dugo godina i osjećam se puno bolje i zdravije nakon vožnji. Ova akcija je samo jedan dio naše odlične suradnje sa Zavodom, u kojima zajedno želimo promovirati zdrav život. Današnjih 80 kilometara za mene nije neki problem, vozio sam i puno duže dionice, važno je samo živjeti sportski i hraniti se zdravo, onda i organizam daje puno više zadovoljstva i želje za svakim novim danom – rekao je Fučkar.

(www.icv.hr, vg; foto: I. Bedeković, D. Fišli, V. Grgurić)

[g-gallery gid=”604404″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content