Započela provedba dvogodišnjeg prekograničnog projekta “Riverside” vrijednog više od 900 tisuća eura

Danas (utorak) započinje dvogodišnja provedba prekograničnog projekta Development and Protection of the Transboundary Biosphere Reserve Mura-Drava-Danube, HUHR/1901/2.2.1/0122, akronima Riverside.

Projekt se financira u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. godine, ukupne je vrijednosti 954.250 eura, od čega je udio Europske unije 85 posto, odnosno 811.112 eura.

image018

Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Iz Republike Hrvatske još su četiri partnera: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije, a iz Mađarske dva: Nacionalni park Dunav-Drava i Županija Zala.

image012

Do 31. kolovoza 2022. godine predviđena je provedba niza aktivnosti sa zajedničkim ciljem razvoja i zaštite Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Tijekom posljednjih osam godina ostvareno je izvrsno hrvatsko-mađarsko partnerstvo vezano uz obnavljanja staništa, revitalizacije krajolika, obrazovanje i razvoj eko-turizma. Iznimna vrijednost Natura 2000 vrsta i staništa u ovom je projektu okupila sedam javnih tijela nadležnih za očuvanje prirode u dvije zemlje koji će istraživati određene vrste i staništa, poboljšati njihov ekološki status te predstaviti i promovirati područje Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja ovog značajnog zaštićenog područja.

image003

Prekograničnom suradnjom provest će se zajedničko istraživanje usmjereno na odabrane Natura 2000 vrste poput vretenaca (Odonata), tulara (Trichoptera), vodencvjetokrilaša (Ephemeroptera), kornjaša (Coleoptera), potom rijetkih i ugroženih vrsta vaskularne flore, vodozemaca, sisavaca, riba, gljiva i ptica, od kojih se osobito ističe orao štekavac (Haliaeetus albicilla). Osim za primjenu direktnih mjera zaštite navedenih vrsta i njihovih staništa, rezultati dobiveni istraživanjem uklopit će se u dokument Joint nature Conservation management policy koji se projektom Riverside izrađuje s ciljem što uspješnijeg dugoročnog održivog upravljanja Prekograničnim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav.

(tekst i foto: virovitica-nature.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content