Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti novi projekt Virovitičko-podravske županije kojem je cilj povećati konkurentnost poljoprivrednika

Nakon što je izgradila Tehnološko-inovacijski centar i Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, a koji se još trebaju opremiti kako bi bili u potpunosti završeni, Virovitičko-podravska županija krenula je s novim „znanstvenim projektom“ koji će biti naslonjen na razvoj poljoprivrede. Riječ je o „Centru za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost“, čiji će cilj biti povećati konkurentnost poljoprivrednika s područja Virovitičko-podravske županije i cijele Slavonije smanjivanjem troškova njihove proizvodnje.

Naime, u okviru Operativnog plana „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020“, a vezano za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja Slavonije, Baranje i Srijema, Virovitičko-podravskoj županiji, kao nositelju projekta (izrađen je u suradnji s VIDRA-om), odobreno je bespovratnih 1.500.394,50 kn za sufinanciranje projekta „Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti“, što predstavlja 85 posto od iznosa ukupno potrebnih sredstava u ukupnom iznosu 1.765.170,00 kuna.

O tome je bilo riječi na početnoj konferenciji navedenog projekta, koja je održana u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, uz nazočnost zamjenika župana Marija Klementa i Darka Žužaka, zamjenice gradonačelnika Grada Virovitice, Vlaste Honjek Golinac, županijskih pročelnika, predstavnika VIDRA-e…

Projekt je prezentirao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ, Bojan Mijok.

– To je jedan od projekta koji smo prijavili za izradu tehničke dokumentacije, jer smo kao i sve ostale slavonske županije, dobili po 10 milijuna kuna za izradu potrebne dokumentacije. Kako smo poljoprivredno orijentirana županija, jer imamo 120.000 hektara obradivih površina, kontinuirano razmišljamo kako pomoći našim poljoprivrednicima kako bi oni bili konkurentniji, kako bi smanjili svoje troškove proizvodnje. Ovo je projekt kojim će se izraditi tehnička dokumentacija kako bi dobili građevinsku dozvolu, pa bi budući ICT centar gradili u novom operativnom programu. Zadaća centra će biti prikupljanje podataka iz cijele Slavonije, te nakon njihovog analiziranja, davanje poljoprivrednicima potrebnih preporuka. Lokacija budućeg centra bi bila nasuprot Visoke škole u Virovitici. Želja nam je centar približiti našoj akademskoj zajednici, kako bi studenti i stručnjaci s Visoke škole u Virovitici, surađivali i izgrađivali svoje kompetencije, te time bili konkurentni na tržištu rada. ICT sektor je sve više prisutan u poljoprivredi o čemu imamo nebrojenu puno primjera gdje se pomaže poljoprivrednicima, a sve to nakon dobivenih i analiziranih podataka. Provedba projekta trajat će do polovice prosinca 2022. godine – kazao je Bojan Mijok.

IMG f72adb6f242d4ca8030a3bdf1af3d993 V

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, o ovom, važnom i značajnom projektu je istaknuo.

– Kako je ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija kako u svijetu tako i kod nas, prilika koja se pruža kroz ICT sektor ne smije se propustiti. Cilj centra je stvoriti konkurentno poslovno okruženje koje će osigurati rast i razvoj kako poljoprivrede, tako i ICT sektora, povećati konkurentnost i produktivnost poljoprivrednih gospodarstava u Slavoniji kroz automatizaciju proizvodnje i primjenu naprednih tehnologija, te razvoj pametnih vještina. Približit ćemo poljoprivrednu djelatnost tehnološkoj modernizaciji, poticati uvođenje inovacije u proizvodne i poslovne procese, odnosno stvoriti novi koncept – Pametna poljoprivreda. Primjerice, u Europi je primjena precizne poljoprivrede i integracija digitalnih i KET tehnologija postala ključni trend u jačanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Budući „Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti“ nalazit će se nedaleko od Visoke škole u Virovitici.

(www.icv.hr, vpz.hr)

[g-gallery gid=”607369″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content