Europski odbor regija: Rijeka, Varaždin, Istra i Virovitičko-podravska županija pozitivni su primjeri u borbi protiv koronavirusa u Europi

Rijeka, Varaždin, Istra i Virovitičko-podravska županija pozitivni su primjeri u borbi protiv koronavirusa u Europi, naveo je Europski odbor regija u godišnjem izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Europski odbor regija, tijelo koje od 1994. godine predstavlja regionalne i lokalne vlasti u EU, u izvješću pod nazivom “Godišnji lokalni i regionalni barometar” bavio se utjecajem pandemije koronavirusa na zdravlje i gospodarstvo, piše Index.hr.

Kao primjer dobre prakse naveo je grad Rijeku koja je uvela izuzeće od plaćanja zakupnine gradskih poslovnih prostora i od plaćanja komunalne naknade za poduzeća i porezne obveznike koji su bili prisiljeni obustaviti rad. Onima kojima je bilo dopušteno poslovanje, Rijeka je ponudila popuste i izuzeća ovisno o padu prometa koji su zabilježili.

Povrh toga, grad je odgodio naplatu usluge odvoza otpada i rok za podnošenje prijave poreza na kuću za odmor. Nakon odluke hrvatske vlade o odgodi plaćanja poreza na dohodak odgođeno je i plaćanje prireza, koji je velik izvor prihoda lokalnih vlasti.

Rijeka i Crveni križ usto su organizirali dostavu hrane i lijekova starijim i bolesnim građanima, a brojni pojedinci, nevladine organizacije i poduzeća donirali su zaštitne maske, vizire i novac za pomoć građanima i institucijama.

Istovremeno je Virovitičko-podravska županija subvencionirala troškove zakupa najmoprimcima u poduzetničkim inkubatorima u županiji.

U Istri obrazovni sustav pomaže zdravstvenom sektoru. Učenici osnovnih i srednjih škola u Istarskoj županiji, zajedno s njihovim nastavnicima, ravnateljima i drugim školskim osobljem, pomogli su u proizvodnji zaštitnih vizira za medicinsko osoblje koristeći 3D pisače koji su na raspolaganju školama.

Grad Varaždin izdvojio je resurse i organizirao velik broj mladih volontera za dostavu hrane i lijekova
Grad Varaždin izdvojio je resurse i organizirao velik broj mladih volontera za dostavu hrane i lijekova, dajući prednost najranjivijim skupinama stanovništva.

Tako organizirani mladi aktivno su sudjelovali i u informiranju lokalnih prodavača, trgovaca i poduzeća o pravilima o držanju sigurne udaljenosti, dezinfekciji i higijenskim mjerama za sprečavanje širenja virusa, a dijelili su i besplatne maske i rukavice građanima kojima je potrebna zaštitna oprema.

Europski odbor regija ima 329 članova od kojih je 9 iz Hrvatske te on savjetuje Europsku komisiju i Europski parlament o područjima politika koje utječu na regije i gradove. Voditelj izaslanstva je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije.

Izvješće je objavljeno danas prilikom otvaranja Europskog tjedna regija i gradova, najveće godišnje konferencije posvećene smanjivanju razlika između bogatih i siromašnih dijelova Europske unije.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content