FOTO U Virovitici počela studentska godina za 27 brucoša preddiplomskog Stručnog studija Drvne tehnologije Šumarskog fakulteta

Ovaj ponedjeljak, u Virovitici je, za 27 studenata, startao preddiplomski Stručni studij Drvne tehnologije Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

Uz prodekana za međunarodnu suradnju Šumarskog fakulteta u Zagrebu Vjekoslava Živkovića i profesora Stjepana Risovića, u prostoru Visoke škole u Virovitici, dobrodošlicu i uspješno učenje brucošima, poželjeli su gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te virovitičko-podravski župan Igor Andrović, a svečanosti početka nastave, nazočio je i zamjenik župana Darko Žužak.

IMG 9324

Ovaj preddiplomski studij u Viroviticu se vratio zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice. Studij je besplatan za sve one koji prvi put upisuju fakultet, zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Virovitici koji sufinanciraju njegov rad.

Predavanja će se održavati u Virovitici, a velik dio praktične nastave u Panonskom drvnom centru kompetencija. Naravno, ako korona virus priprijeti, krenut će se na “on line nastavu”. Stručni studij trajat će šest semestara, a njegovim završetkom, studenti će steći stručni naziv – stručni prvostupnik drvne tehnologije. Nositelj organizacije i izvođenja nastave na stručnom studiju je Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet.

IMG 9374

– Želim vam puno sreće i uspjeha. Ovime približavamo još jedan studij stanovnicima naše županije. U Virovitici imamo Visoku školu, u Orahovici je Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, a danas, na Dan učitelja, u Virovitici ponovno imamo preddiplomski stručni studij drvne tehnologije. Razvoj obrazovanja donosi i razvoj gospodarstva. Poznati smo po tradiciji obrade drva, tvrtkama koje proizvode finalni proizvod, ali i po bogatstvu šuma. Drvna industrija je na području Virovitičko-podravske županije iznimno razvijena, s nizom tvrtki koje su uglavnom izvozno orijentirane. Kada je Virovitičko-podravska županija ponovno pokrenula ovu priču, imali smo punu potporu upravo predstavnika drvne tehnologije, jer im nedostaje kvalificiranih radnika, a oni koji završe ovaj studij, imat će osiguran posao u drvnoj branši, dok će oni koji završe ovaj studij, ako to budu željeli, moći nastaviti školovanje. Punu potporu ovom stručnom studiju, uz Šumarski fakultet dao je i Grad Virovitica, kao i Panonski drvni centar kompetencija gdje će studenti obavljati praksu na najmodernijim strojevima, te Visoka škola Virovitica – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Virovitica unazad nekoliko godina ima idealne uvjete za studiranje. Na jedno mjestu je i Visoka škola i Studentski restoran Škola i Studentski dom.

IMG 9329

– Virovitica je sjedište drvne industrije ovog dijela Hrvatske i ovo je studij za koji su veliki interes iskazali upravo predstavnici drvne industrije. Virovitica i Virovitičko-podravska županija su puno dobili s ovim studijem. Našim tvrtkama bit će to snažan vjetar u leđa uz nove kvalificirane i kvalitetne kadrove koji će pronaći svoju perspektivu u ovoj branši, jer posla za drvne inženjere ima jako puno, kako u trenutnim tvrtkama, tako i u budućnosti ako se odluče pokrenuti vlastiti biznis – kazao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

IMG 9382

Prodekan Vjekoslav Živković, ukratko je studente upoznao s onim što ih čeka, a već prvog dana Stjepan Risović krenuo je “tesat” njihovo znanje.

(www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”607831″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content