KUD ”Podravina” Čađavica osvanuo u novom narodnom ruhu

KUD “Podravina” Čađavica usprkos današnjem vremenu i nemogućnošću nastupanja na raznim manifestacijama ipak nije prestao s radom. Društvo se prijavilo na natječaj za financiranje programa i projekata udruga koji su od općeg interesa za Virovitičko-podravsku županiju u 2020. godini s projektom izrade/nabave muške i ženske posavske narodne nošnje, a što je naišlo na pozitivan ishod Županije.

Za taj projekt su se odlučili samim time što su gotovo iscrpili sve slavonske pjesme i plesove i s istima se već predstavili publici. Željni učenja pjesama i savladavanja plesnih koraka drugih područja Lijepe naše, prvi korak je nabava narodnih nošnji toga kraja. Odlučili su se okušati u pjesmama i plesovima Posavine te samim time krenuli u izradu posavskih narodnih nošnji. Iste su izrađene i prošli tjedan su pristigle na adresu KUD-a. Izrada nošnji iznosi ukupno 22.800 kuna, a osim Virovitičko-podravske županije, koja je za navedeno izdvojila 5.000 kuna, ideju o nabavi novih narodnih nošnji u potpunosti je podržao i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, te su iz općinskog proračuna izdvojena preostala potrebna sredstva, točnije 17.800 kuna. Nošnje su za sada pronašle svoje mjesto u novouređenim prostorijama KUD-a u Domu udruga u Čađavici koji se i ovim putem pokazao kao dobra namjena i investicija.

20201012 161949 resized 1
– Motivirani za učenje novih koreografija, nadamo se povoljnijem razvoju situacije do naše Smotre u Čađavici “Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati”, kako bi se prvi put predstavili publici sa posavskim spletom te na taj način pokazali prekrasne posavske narodne nošnje. Ovim putem se  zahvaljujemo Virovitičko-podravskoj županiji i Općini Čađavica na financijskoj potpori za nabavku posavske narodne nošnje – rekla je predsjednica KUD-a ”Podravina” Čađavica, Valentina Predrevac.

(www.icv.hr, adf; Foto: KUD ”Podravina” Čađavica)

20201012 161608 resized 1 20201012 161816 resized 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content