Na imanju obitelji Belani proslavljen Međunarodni dan starijih osoba

Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je 14. prosinca 1990. godine Odluku prema kojoj se 1. listopada obilježava Međunarodni dan starijih osoba, s ciljem jačanja podrške osobama starije dobi. Starost nije bolest, već je starost životno razdoblje povezano s dobi iznad 65 godina. Starenje počinje od začeća i traje do smrti kao prirodan, ireverzibilan proces koji stalno napreduje. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana starijih osoba povezana je s oboljenjem COVID-19 i osobama starije dobi.

Svake godine ovaj dan se obilježava i u Virovitičko-podravskoj županiji, a tako je bilo i ove godine. Na poziv umirovljenika Marije i Ivana Belanija i u suradnji sa voditeljem Dnevnog boravka Crvenog križa u Suhopolju Hrvojem Rederom, na imanju obitelji Belani u Jasiku u neposrednoj blizini naselja Orešac u općini Suhopolje danas (četvrtak) je organizirano prigodno druženje korisnika Dnevnog boravka iz Suhopolja i Virovitice. Cilj ovog druženja bio je da se kroz razne rekreativne aktivnosti u prirodi, potakne zdrav život u starijoj životnoj dobi.

– Gradsko društvo Crvenog križa iz Virovitice neposredno je vezano uz osobe starije životne dobi, a uz svakodnevno druženje u Dnevnom boravku Gradskog društva Crvenog križa, djelatnicima društva jedan je od glavnih zadataka neposredna pomoć osobama starije životne dobi.

Tim povodom realizirano je niz projekata usmjerenih upravo na starije osobe, a neki projekti su i u planu – istaknula je na druženju ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Željka Grahovac.

– Jedna od tih aktivnosti koju provodimo već tri godine je podjela prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština u sklopu programa “Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći „Fonda europske pomoći za najpotrebitije. U taj projekt uključeni su umirovljenici s područja pet općina i grada Virovitice. Od 20. srpnja ove godine u provedbi smo projekta kojeg smo nazvali „Mobilnost za samostalnost“ i koji je u cijelosti vezan uz brigu za starije osobe, odnosno osobe koje imaju 65 i više godina. U okviru tog projekta provode se 4 glavne aktivnosti. S prve dvije krenuli smo 1. rujna, a radi se o osnivanju i radu Dnevnog boravka u Suhopolju, te pratnja i briga o osobama oboljelim od raznih vrsta demencija. Za oko 2 tjedna krećemo i s druge dvije aktivnosti, a to su kombi prijevoz starijih osoba s područja pet općina, Suhopolje, Špišić Bukovica, Lukač, Pitomača, Gradina i grada Virovitice te pratnja i prijevoz teško pokretnih osoba liječniku. Vozila su nabavljena postupkom javne nabave i očekujemo isporuku – rekla nam je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica koja je zajedno s načelnikom Općine Suhopolje Sinišom Horvatom s kojim Gradsko društvo Crvenog križa ima i više nego dobru suradnju, osobama starije životne dobi čestitala njihov Dan te obećala i daljnju dobru suradnju i potrebnu pomoć.

(www.icv.hr, bs)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content