ONA JE PONOS CIJELE ŽUPANIJE Svetlana Bastalić iz Dinjevca ponovno proglašena najuzornijom hrvatskom seoskom ženom

U subotu, 17. listopada u Pitomači je trebao biti održan 21. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, čiju je titulu prošle godine ponijela Svetlana Bastalić iz Dinjevca, ali je otkazan zbog izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije kako na području Virovitičko-podavske županije, tako i cijele RH.

O razlozima otkazivanja bilo je govora na današnjoj (četvrtak) press konferenciji za medije, koja je održana povodom Svjetskog dana seoskih žena (15. listopada) u pitomačkom Centru za kulturu “Drago Britvić”.

MG 5025

-Žao mi je što smo morali odgoditi ovogodišnji Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, ali zdravlje je svima na prvome mjestu. Nadam se da će sljedeće godine stanje biti povoljno i da će taj Izbor ipak biti održan. Ovom prigodom pozivam sve žene da se i kroz našu udrugu povezuju i podržavaju, kako bi mogle djelovati na politike koje smanjuju razne nejednakosti u društvu – rekla je u uvodnom govoru predsjednica Udruge “Uzorne hrvatske seoske žene” Katica Jerleković.

Nekoliko riječi o otkazivanju 21. Izbora rekao je i domaćin, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.

-Zbog teške situacije vezano uz pandemiju koronavirusa, otkazan je ovogodišnji Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu i to je definitivno pravi potez, jer se u ovakvoj situaciji seoske žene iz cijele Hrvatske ne bi mogle dostojno promovirati. Svim seoskim ženama ovim putem čestitam Međunarodni dan seoskih žena – rekao je, između ostaloga, Grgačić.

MG 5029

Nazočnima se obratio i začetnik ove ideje, Josip Kraljičković, inače pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, koja je kolijevka ove manifestacije.

-U različitim razgovorima i nastojanjima političara da naglase važnost seoske žene i njezinu ulogu u proizvodnji hrane i važnosti za razvoj sela i seoskog područja, odlučili su da se Svjetski dan seoskih žena obilježava 15. listopada svake godine, odnosno dan prije obilježavanja Svjetskog dana hrane. To samo po sebi govori koliko su žene važne kako za proizvodnju hrane, tako i za očuvanje ruralnog prostora. Mi smo to u Županiji prepoznali prije 20 godina i pokrenuli taj projekt, kojemu je cilj oduvijek bio, a i bit će, afirmirati hrvatsku seosku ženu, promicati njezine vrijednosti i važnosti, kvalitetu života na hrvatskom selu te sačuvati i promicati vrijednosti obitelji – rekao je između ostaloga Kraljičković.

MG 5031

Klasičan izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu ove godine izostao je zbog nepovoljnih epidemioloških prilika, pa je odlučeno da ovogodišnja titula ide ponovno u ruke Svetlane Bastalić.

-Odlučili smo produžiti ovu titulu Svetlani Bastalić, jer ju je dosljedno nosila ovih godinu dana i pokazala svim seoskim ženama zašto ju je zavrijedila. Nadamo se da će isto tako uspješno i u budućnosti promovirati svaku ženu sa sela – rekla je predsjednica Udruge Jerleković i predala lentu novoj-staroj najuzornijoj hrvatskoj seoskoj ženi za 2020. godinu.

Svetlanina prva pratilja je Snježana Dianežević iz Zagrebačke županije, a druga pratilja Marijana Podrug iz Šibensko-kninske županije.

MG 5037

-Velika čast ovih godinu dana bila mi je nositi titulu najuzornije hrvatske seoske žene, jer tu privilegiju najuzornije ne doživljavam kao plaću za svoj rad. Ponovno sam dobila lentu, ovoga puta za 2020. godinu, koju ću s istim ponosom i poštovanjem, kao i s nesputanom radošću nastaviti nositi u narednih godinu dana vjerujući u sebe. Isto tako, u najsvjetlijem izdanju predstavljat ću sve hrvatske seoske žene te promicati ulogu žena u svakodnevnom životu hrvatskog sela i društva u cjelini – rekla je Bastalić.

MG 5045

Titula najuzornije hrvatske seoske žene tako je pripala ponovno Svetlani Bastalić, što je prvi takav slučaj u posljednjih 20 godina (otkako je ovaj projekt zaživio) da netko dobije dvogodišnji “mandat”, a veliki je to ponos ne samo za općinu Pitomača, već i cijelu Virovitičko-podravsku županiju. (www.icv.hr, ts, foto: M. Rođak)

MG 5073

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content