Priopćenje Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije u povodu Svjetskog dana seoskih žena

U povodu Svjetskog dana seoskih žena koji se obilježava 15. listopada širom svijeta, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije Desa Kolesarić poslala je priopćenje:

– Ideja o obilježavanju ovoga dana pokrenuta je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu, a obilježava se od 2008. godine.

Svrha obilježavanja ovog dana je senzibilizacija zajednice o velikoj, ali još uvijek neprepoznatoj i nepriznatoj ulozi žena sa sela i njihovom doprinosu gospodarstvu i razvoju društvene zajednice, ali isto tako to je dan kada je važno ukazati na prepreke i teškoće sa kojima se ona danas suočava.

Prema podacima UN-a, svaka treća žena u svijetu radi u poljoprivredi. Seoske žene i djevojke imaju značajnu ulogu u razvoju ruralnih područja, poljoprivredi, sigurnosti hrane, prehrani, upravljanju zemljištem i prirodnim resursima te skrbe o kućanstvu i obitelji. Žene na selu imaju mnogo uloga i odgovornosti, ali usprkos tome resursi i usluge neophodne za vršenje njihovih obveza su za njih najvećim dijelom nedostupni. Rodna nejednakost i ograničen pristup kreditima i drugim financijskim resursima, zdravstvenim uslugama i obrazovanju, izazovi su s kojim se žene na selu stalno suočavaju.

Osim toga snažne tradicijske uloge predstavljaju prepreku za razvoj potencijala ruralnih žena, izražena patrijarhalnost u ruralnim područjima često za posljedicu ima i ekonomsku ovisnost žena, a što pogoduje i ekonomskom i ostalim oblicima obiteljskog nasilja.

Prepoznavanjem  njihovog značaja i uloge u društvu te otklanjanje prepreka sa kojima se suočavaju prvi je korak za unapređenje položaja seoskih žena u društvu. Potrebno je provoditi programsku politiku ravnopravnosti spolova u društvu jer to znači ostvariti uvjete za jednaku prisutnost žena i muškaraca u svim područjima javnog i privatnog života, njihov jednak i ravnopravan status, njihove jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava te pravo na jednaku korist od ostvarenih rezultata.

Odgovornost je na svima nama da ovaj svijet svakim danom učinimo ravnopravnijim i pravednijim za sve. Započnimo danas kroz zalaganje za poboljšanje položaja seoskih žena.

Svim ženama s ruralnih područja sretan Svjetski dan seoskih žena.

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content