U Hrvatskoj se spremaju strože mjere: Brojke su visoke, to neće biti preporuka nego obveza

Sve više europskih zemalja uvodi strože mjere u borbi protiv koronavirusa, zbog nadolazećeg hladnijeg vremena i sve većeg broja zaraženih. Hrvatska će uvesti nošenje maski u zatvorenim prostorima.

U mreži Prvog na Hrvatskom radiju o tome su govorile epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tatjana Nemeth Blažić, Žakline Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja i dopisnik Hrvatskog radija iz Njemačke Srećko Matić, prenosi RTL.

Epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić rekla je da je obveza nošenja maski u javnim zatvorenim prostorima i danas na snazi.

– Ne preporuka, već obveza. Sada se govori o obvezi nošenja maski u ugostiteljske prostore, kada se ne jede ili ne pije te prilikom ulaska u objekt – rekla je.

Istaknula je da je važna epidemiološka situacija i broj novooboljelih koji je od kraja ljeta u porastu.

– To su visoke brojke i zahtijevaju uvođenje dodatnih mjera ili pojačavanje postojećih -dodala je.

Srećko Matić je rekao kako su maske u Njemačkoj postale obavezne u ugostiteljskim objektima još od ljeta. Nijemci nisu bili previše oduševljeni nošenjem maski, ali većina se pridržava tog pravila, pogotovo jer su kazne pooštrene i kreću se od 50 do nekoliko stotina eura.

– Od 21 sat do 6 sati ujutro na nekoliko frekventnih mjesta u gradu vlada i zabrana prodaje alkohola, a od 23 do 6 ujutro i zabrana konzumiranja alkohola. Smatra se da bi ta mjera mogla demotivirati ljude da izlaze i da se druže – rekao je.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content