Virovitičko-podravska županija bogatija za dva K-9 tima: Održano licenciranje vatrogasnih spasilačkih timova

Na vatrogasnom poligonu u Šapjanama, 9. i 10. listopada je predstavljen prvi Centar za obuku vatrogasnih K-9 timova. U sklopu predstavljanja održavalo se i testiranje vatrogasnih K-9 timova iz cijele Republike Hrvatske, ukupno njih 23.

Virovitičko-podravska županija sudjelovala je s čak dva tima: Zita i njen vodič Dario Čordaš te Bobi i njegov vodič Siniša Ileš.

– Timovi su radili dnevne i noćne pretrage te zbrinjavali unesrećene i pripremali ih za daljnji transport. Simulirani su stvarni uvjeti i svi timovi morali su biti neovisni što se tiče energije i prehrane. Spavali su u improviziranim kampovima koje su sami podigli u vlastitim šatorima. Ovo testiranje je bila i odlična prilika za povezivanje s drugim službama, a gosti su bili pripadnici vojne policije i carinske uprave koji su prezentirali svoj način rada – kažu iz Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije.

k94

Njemačka ovčarka iz Slatine, Zita, sa svojim vodičem Dariom Čordašem je bez ikakvih problema riješila svoj ispit te zavrijedila nositi licencu i oznaku K-9 tima 2021. godine.

k93

– Nažalost, naš vatrogasac Siniša Ileš je zadobio tjelesnu ozljedu loma noge te nije mogao u potpunosti pristupiti licenciranju u punom smislu. Zbog težine ozljede završio je u bolnici u Rijeci gdje još uvijek leži. Prije navedene ozljede je Siniša odradio praktični dio s hidrauličnim alatom koji je odradio vrhunski i uspješno, dok je iz bolnice rješavao teorijski dio. Njegova psa Bobija je vodio drugi vodič te je i Bobi položio svoj ispit. Time je naša Županija, mala, ali velika vatrogasnim srcem, na bolan način dobila službena dva K-9 tima – kažu iz Vatrogasne zajednice.

k91

Cjelokupnu obuku i licenciranje je vodio Zoran Laslavić, voditelj programa i obuke za vatrogasne spasilačke pse u Republici Hrvatskoj.

(www.icv.hr, VZ VPŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content