Dinko Perković (36) uzgaja hidroponske jagode: Ukusne plodove bere i tijekom jeseni i zime

Kao školovani voćar-vinogradar i uz činjenicu kako je od malih nogu s ocem u voćnjaku, Orahovčanin Dinko Perković (36) je svoju veliku ljubav prema voćkama i voću pretvorio u uspješnu tvrtku ”LL-DI Perković” s proizvodnjom kakvu ima rijetko tko u Hrvatskoj. Dinko naime uzgaja jagode, šljive i jabuke, no najuspješniji je upravo s uzgojem jagoda i to na poseban način.

– Uzgajam hidroponske jagode i one kroz plasteničku proizvodnju u zemlji. Priča o jagodama krenula je još 2008. godine kada sam krenuo s klasičnom proizvodnjom s folijama, a kasnije smo izgradili i plastenike. I evo, od proljeća ove godine smo krenuli s hidroponijom jagode na 3400 kvadrata u kokosovom supstratu i s kompjuterskim navodnjavanjem. Takvom vrstom proizvodnje svježa jagoda traje od sredine travnja do sredine prosinca, a to sam upoznao u nekim europskim zemljama, krenuo s educiranjem i s puno želje, volje i truda uspio doći do ovoga što sada imam – započinje Dinko i dodaje kako su ove godine proizveli oko 30 tona jagoda.

1011jagode 1

– Plasman je sav u Hrvatskoj jer sve ide u jedan međunarodni trgovački lanac putem našeg distributera s kojima imamo vrhunski partnerski odnos. Otkupna cijena ove godine, za izvansezonsku robu, dakle za jagodu iz hidroponije bila je 24 kune plus PDV po kilogramu dok je cijena jagode u sezoni bila nešto preko 17 kuna. Posebnost moje proizvodnje je i ta da se jagoda bere stojeći, dakle nasadi su na stalcima na oko metar visine i sve je pod krovom. Dakle, na suhom si i lagano ideš kroz nasade i bereš – priča Dinko te dodaje kako je do sada naišao na razne probleme, no sve je riješeno bez većih posljedica.

– Naravno da kroz proizvodnju dolaze problemi. Recimo ove godine smo već u početku kasnili sa sadnjom jagoda zbog situacije s koronavirusom, jer su tvrtke koje su nam vezane uz navodnjavanje bile zatvorene. Tako smo u proizvodnju krenuli s mjesec dana zakašnjenja, ali unatoč svemu, pa i nešto bolesti jagoda, sve smo uspješno riješili i zadovoljan sam na kraju s ovogodišnjim urodom – nastavlja Perković te pojašnjava koja je razlika između hidroponske i klasične proizvodnje jagoda, odnosno koje su prednosti hidroponije.

– Hidroponska proizvodnja je puno skuplja i zahtjevnija i ne prašta greške kao ona na zemlji. Ovdje su posljedice teške i zato su potrebna velika ulaganja, ali je na kraju znatno isplativije. Prva stavka prednosti hidroponije je čistija proizvodnja, nema toliko zaraznih bolesti, prihrana je kontrolirana i sve se radi uz nadzor računala, dakle putem njega ide zalijevanje, odnosno navodnjavanje na temelju recepture koja stiže iz Austrije. Zadane parametre stavljam u računalo i temeljem toga on sebi iz A, B i C spremnika uzima količinu koja mu je potrebna i onda sve to ide u nasad – priča Perković koji je uz nešto stručne pomoći podigao svoje plastenike u kojima uzgaja dvije sorte jagoda, a jedna je rijetkost u cijeloj Hrvatskoj.

1011jagode 7

– U plastenicima imamo nasade dvije sorte i to harmony i portola. Ove godine nisam baš zadovoljan urodom portole pa sam odlučio od sljedeće godine ići samo sa harmonyem i zanimljivo je da sam tu vrstu prvi donio u Hrvatsku. Sve što imam ostvario sam iz vlastitih resursa, uložio sam u sve preko 400 tisuća kuna. Nisam želio ići putem niti jednog poticaja ili posebno EU fonda jer jednostavno nemam vremena čekati nekoga četiri godine i razmišljati hoću li neki potreban papir imati ili ne pa da me zbog toga režu na programima. Tako sam odlučio sve odraditi sam jer ako ne mogu u dvije do tri godine sve riješiti kako želim onda nema smisla ništa niti raditi. Moram se posebno zahvaliti prijatelju i stručnjaku Davoru iz Zagreba koji mi je jako puno pomogao u cijeloj priči – kaže Dinko.

Uz jagodu tu su i nasadi šljive i jabuke, a također i proizvodnja domaćeg soka od jabuke.

1011jagode 9

– Šljiva nam je na 1,6 hektara, nju plasiramo putem istog distributera kao jagode, a jabuka na 4,5 hektara uz intenzivan uzgoj pod mrežama i kompletnu je, samostalno, sada već evo sedmu sezonu, izvozimo u Mađarsku. Od jabuke radimo i domaći sok, dakle od čiste jabuke bez ikakvih primjesa, bez vode, čista pasterizacija i pakiranje – kaže Dinko kome u berbama rade stalni radnici, ali i sezonci.

– Kako se mi već godinama kao obitelj bavimo voćarstvom, imamo stalno zaposlene ljude koji kroz godinu 10 mjeseci kod nas rade, a u berbi zaposlim i sezonce. Na nasadu jagoda radi 8 zaposlenih, a kada krenu šljiva i jabuka bude ih 20. Za mjesec dana krećem s proširenjem nasada za oko 2000 kvadrata s istim hidroponskim uzgojem, a u ljeto sljedeće godine ide i novih 6500 kvadrata staklenika. Tako sam siguran da kada sve to bude postavljeno na noge, nećemo biti ispod 20 stalno zaposlenih radnika – najavljuje ovaj poduzetni mladi voćar te na kraju dodaje:

– Posebnu ulogu u tvrtki ima moja supruga Lidija koja je zadužena za administraciju i prodaju, kako kažu iza svakog uspješnog muškarca stoji još uspješnija žena, kod nas to zaista i je tako – zaključuje Dinko Perković.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content