Održana početna konferencija projekta EAGLE: Kladarski breg postaje nova turistička destinacija, a izgradit će se i klopotec

Danas (srijeda) održana je virtualna početna konferencija projekta EAGLE (Enhancing the Adventure Generating Local Environment Pitomača-Pecs). Riječ je o projektu Općine Pitomača, Turističke zajednice Pitomača i Šumarije Meček iz Pečuha financiranom u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Cilj projekta je doprinijeti razvoju turističkog potencijala regije kroz specifično vrednovanje prirodne i kulturne baštine, privući posjetitelje stavljajući vinogradarsko područje općine Pitomača na kartu turističkih destinacija šire regije, pri čemu je ključna prekogranična suradnja s Pečuhom.

IMG 1057

Vrijednost projekta je 1,65 milijuna eura, od čega su 85 posto bespovratna sredstva. Od ukupne vrijednosti projekta 144.374,30 eura se odnosi na proračun Turističke zajednice u projektu, dok 678.610,03 eura se odnosi na proračun Općine Pitomača koja ima za provedbu svih predviđenih aktivnosti u projektu.

– Naš dio projekta se odnosi na Kladarski breg, odnosno na postojeće izletište gdje ćemo dovršiti postojeći objekt Podravske strehe, izgraditi jedan vinski podrum i izgraditi jedan vidikovac koji će biti u obliku jednog velikog klopoteca, to je nekakva tradicionalna povezanost s našim područjem. To će biti svojevrsna atrakcija na ovom kraju, a u okviru cijelog projekta odradit će se niz aktivnosti poput izrada strateških dokumenata koje će dati smjernice i svim ostalim dionicima na području naših vinskih puta i ovog vinogorja, zatim tu će biti jedan interaktivni sadržaj na samom klopotecu i u samom tom izletištu, a bit će odrađen i niz staza što rekreativnih pješačkih i biciklističkih, a u okviru projekta nabavit će se određeni broj bicikala i oprema za promatranje. Tu će biti zanimljiva instalacija, virtualni dalekozor gdje ćemo mi ovdje gledati ono što se događa u Mađarskoj na Mečeku, a kod njih će također biti jedan dalekozor koji će virtualno gledati kod nas što se događa, tako da će biti puno zanimljivih sadržaja – rekao je voditelj projekta Marinko Barčan.

IMG 1065

Ništa manje važan dio projektnih aktivnosti tiče se ekološkog osvještavanja javnosti, poglavito mlađih naraštaja za očuvanje prirode, na kojoj se i temelji turistički potencijal naše regije.

Projekt će biti ostvaren uz potporu turističkih organizacija iz Pečuha i Baranjske županije s mađarske strane te Turističke zajednice općine Pitomača s naše strane uz pridružene partnere Srednju školu Stjepana Sulimanca i Udrugu vinogradara, podrumara i voćara Aršanj.

– Ovo je još jedan projekt koji je odobren i koji završava na prostorima Općine Pitomača, zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom projektu da zapravo uspije i da dobijemo još jednu hvale vrijednu investiciju, a samim time razvoj turističkog dijela pogotovo vinogradarstva u našoj općini – zahvalio je načelnik općine Pitomača Željko Grgačić

IMG 1054

Projektni prijedlog izradila je Općina Pitomača u suradnji s tvrtkom Draft d.o.o. iz Pitomače. Početnoj konferenciji nazočila je i direktorica Turističke zajednice Pitomača Ivona Pankaz, a putem Zooma sudjelovali su, između ostalih, zamjenik župana virovitičko-podravskog Darko Žužak i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo.

IMG 1034

(www.icv.hr, ml, ib: Foto: I. Bedeković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content