Udruga 106. Brigade “ušminkala” osječkog crvenog fiću

Spomen-obilježje crvenog fiće i tenka na raskrižju Trpimirove i Vukovarske ulice, podsjetnik na ratna stradanja te simbol otpora nepokorenoga grada Osijeka, polako je “načelo vrijeme”. Crveni fićo “popustio” je pod korozijom, dok čelični tenk za sada odolijeva. Stoga su pripadnici Udruge 106. brigade ZNG-a RH odlučili, “uskočiti” u pomoć, pa su fiću prvo oprali, a zatim probno ispjeskarili oštećen lim.

– Za sada smo preventivno odradili jedan dio posla, a ostaje vidjeti koliko će “zub vremena” učiniti svoje. Ukoliko popravak limarije i bojenjem ne bude dalo željene rezultate, iznaći ćemo neko drugo rješenje. Naša udruga s ostalim braniteljima i Gradom Osijekom želi očuvati to spomen-obilježje, pa kao jednu od mogućnosti razmatramo i nabavu novog fiće. Pronašli smo jednog koji je u boljem stanju, a zanimljivo je, također je crvene boje – ističe Bekavac.

No, daljnje radnje bez Grada Osijeka neće poduzimati, rekao je Bekavac dodajući kako se prvenstveno mora sačekati odluka o dislociranju jer je u planu rekonstrukcija, odnosno gradnja kružnog toka na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice.

– Ostaje ona osnovna ideja da se upravo cijela ova instalacija, koja podsjeća na važan događaj iz 1991. godine, smjesti u sam kružni tok, ne bi li se oplemenio taj prostor. No, o tome će se razgovarati kada za to dođe vrijeme. Svojom gestom iskazali smo dobru volju i spremnost na sudjelovanje u bilo kojem obliku pomoći ne samo ispred udruge već i cijele Koordinacije udruga branitelja i stradalnika na čelu s predsjednikom Darkom Nađom – kaže Bekavac.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content