Znate li da je maturant iz Orahovice najveći proizvođač sjemena za kikiriki u Hrvatskoj? Upoznajte Filipa Pršu

Iako se često tako čini, u hrvatskoj poljoprivredi nije sve tako crno. Jedna svjetla točka je i 18-godišnji Filip Prša iz okolice Orahovice koji je posadio kikiriki i postao najveći proizvođač ovog sjemena u Hrvatskoj. Za sjemenom kikirikija postoji sve veća potražnja pa ga tako prodaje od Iloka do Dubrovnika, ali i preko granice, donosi RTL. O Filipu smo i mi pisali u travnju ove godine.

Uz pomoć oca, koji je zajedno s ostalim članovima obitelji tek u funkciji pomagača, 18-godišnjak koji ide u srednju poljoprivrednu školu u Osijeku već četvrtu godinu zaredom ubire plodove kikirikija, mahunarke koja je pomalo neobična za ovo podneblje.

– Zapravo je to došlo iznenada. Na internetu sam vidio oglas da se prodaje kikiriki i pomislio zašto ga ne bi probali posaditi kod nas. Prvo je to bila jako mala količina, a kad sam vidio da to uspijeva i daje dobar rod onda sam povećao površine – rekao je Filip.

Na pola hektara zemlje, procjenjuje, imat će urod od 150 kilograma.

Video prilog o Filipu Prši možete vidjeti OVDJE.

Od prvog dana, kada je došao na ideju o sadnji kikirikija, Filipa podržavaju njegovi roditelji.

– Branit radit je zabranjeno. Zašto bi mu branili ako dečko nešto hoće i može. Svake godine je toga malo više i više. Eto nije to sad neka abnormalna količina, ali koliko se može ručno toliko obradimo, jer nema strojeva – poručio je Vlado Prša, Filipov otac.

Najveći problem je što u Hrvatskoj na tržištu nema vadilice ni kombajna za kikiriki. No, unatoč ručnom načinu rada ovaj je maturant postao najveći proizvođač sjemena kikirikija u Hrvatskoj. Potražnja za njime je sve veća. Mjesec dana nakon sušenja sve se proda. Cijena je 40,00 kuna za 100 sjemenki.

– Ljudi su zainteresirani, žele probati nešto novo, nešto neobično. Potražnja je velika, nema dovoljne količine za sve – izjavio je Filip i dodao kako upiti dolaze sa svih strana:

– Znači iz Hrvatske cijele, iz Iloka, Dubrovnika, Rijeke pa čak i Bosne i Hercegovine i drugih država.

Tko zna, možda zahvaljujući ovom mladom poljoprivredniku Slavonija više neće biti poznata po poljima pšenice i kukuruza, nego po poljima mnogima omiljene grickalice kikirikija.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content