DR. VENUS Ove sezone očekujemo manji postotak oboljelih od gripe, puno se građana cijepilo

Iako je koronavirus Covid-19 u drugi plan bacio sve druge bolesti, činjenica je da smo zašli u prosinac, mjesec u kojem se očekuje pojava sezonske gripe. Do danas (srijeda) ona još nije potvrđena u Hrvatskoj, a prve slučajeve možemo očekivati već krajem ovog mjeseca, najavio je epidemiolog dr. Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo „Sv. Rok“.

-Očekujem da će postotak bolesnih u ovoj sezoni gripe biti osjetno manji nego prethodne godine. Razlog je visoka procijepljenost stanovništva. Ove godine procijepljenost protiv gripe veća je za dvadesetak posto u odnosu na broj ljudi koji se cijepio prošle godine,  a taj je broj pak bio veći za 20 posto u odnosu na 2018. godinu – rekao je Venus te istaknuo kako stoga ovih dana, kada se očekuje i pojava gripe, treba slijediti mjere zaštite istovjetne onima u borbi protiv koronavirusa. Baza ostaje odgovorno ponašanje, nošenje maske i  izbjegavanje kontakata, budući da su i Covid-19 kao i gripa respiratorne bolesti koje se prenose kapljičnim putem.

Što ako dođe do križanja koronavirusa i gripe u organizmu?

-Ako dođe do toga, kao i možda do još neke infekcije, naravno da ta situacija neće biti dobra za tu osobu. No zato smo preporučili i cijepljenje protiv pneumokoka kod starijih osoba i rizičnim skupinama, kako bi se ta populacija dodatno preventivno zaštitila. Tko se cijepi protiv gripe i pneumokoka, zaista je mala šansa da će biti zaražen – istaknuo je dr. Venus.

(www.icv.hr, mlo)

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content