Evo u koje zemlje možete putovati iz Hrvatske i koja su pravila

- PROMO -

Stožer civilne zaštite RH donio je novu odluku kojom su od 1. prosinca postrožene mjere prilikom ulaska u Hrvatsku.

Na snazi je mjera koja na drugačiji način kategorizira putnike koji ulaze u Hrvatsku – ne više sukladno državljanstvu pojedine osobe, nego sukladno području iz kojeg dolaze, a to kako sada stvari stoje, znači obvezu negativnog PCR testa ili samoizolacije ako se u Hrvatsku ulazi iz gotovo svih zemalja u svijetu, piše Index.hr.

Što se zemalja Europske unije tiče, EU agencija za prevenciju i praćenje bolesti svakog četvrtka izdavat će jednu mapu zelenih i crvenih područja. Ovisno o stanju u pojedinom području u EU s tih područja, iz tih europskih regija, će se moći ulaziti u Hrvatsku s PCR testom ili bez njega, no trenutno je u zelenom u Europi samo djelić jugozapada Finske. Hrvati koji dolaze iz trećih zemalja (nečlanica EU) također trebaju PCR test ili idu samoizolaciju.

Važno je da obveza PCR testa ne starijeg od 48 sati po ulasku u Hrvatskog sada vrijedi i za hrvatske državljane. Ukoliko ne posjeduju negativni PCR test, moraju u samoizolaciju do negativnog testa koji obavljaju u Hrvatskoj.

U blagdansko vrijeme očekuje se porast međunarodnih putovanja. Evo u koje države i pod kojim uvjetima državljani Hrvatske mogu putovati, imajući na umu da će na povratku morati imati negaitvni PCR test ili ići u samoizolaciju dok im ne stigne negativni test.

SLOVENIJA

Od 8. studenog na snazi je odluka slovenske vlada kojom je cijela RH stavljena na crvenu listu. Tom odlukom, osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči negativan test na SARS-CoV-2 (COVID-19) ne stariji od 48 sati.

Postoje iznimke za određene kategorije na koje se ne primjenjuje karantena poput prekograničnih radnika (potrebno dokazati svoj status potvrdom), osobe koje su u tranzitu kroz Republiku Sloveniju u drugu zemlju u roku od 12 sati od ulaska, imatelji dokaza o zakazanom hitnom liječničkom pregledu i sl. Više informacija o svim iznimkama i mjere prelaska granice pročitajte ovdje.

BOSNA I HERCEGOVINA

Hrvatski državljani ne podliježu epidemiološkoj mjeri samoizolacije ili negativnog testa prilikom izlaska ili ulaska iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Više informacija za FBiH pročitajte ovdje i ovdje, dok za više informacija vezanih za RS pročitajte ovdje i ovdje.

SRBIJA

Odlukom vlade Republike Srbije od 20. kolovoza 2020. godine državljanima Republike Hrvatske koji ulaze u Republiku Srbiju dozvoljava se ulazak ako posjeduju negativan PCR test na prisustvo virusa COVID19, ne stariji od 48 sati. Spomenuti uvjet se ne odnosi na određene skupine i u slučaju tranzita, koji može trajati maksimalno 12 sati od trenutka ulaska na teritorij Republike Srbije. Više informacija pročitajte ovdje.

MAĐARSKA

Uredbom mađarske vlade od 1. rujna, koja je produljena do kraja listopada 2020., zabranjuje se ulazak u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani koji imaju regulirani boravak u Mađarskoj prilikom povratka iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 14 dana. Ista se može ukinuti u slučaju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet dana, s razmakom od najmanje 48 sati. Državljani Republike Hrvatske koji žive u pograničnom pojasu od 30 km mogu ulaziti na teritorij Mađarske, uz jednokratni boravak od najviše 24 sata. Više informacija potražite ovdje.

CRNA GORA

Trenutno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore. Republika Hrvatska se trenutno nalazi na “zelenoj listi” te kao takva ne podliježe ograničenjima. Svi granični prijelazi za ulazak u Crnu Goru su otvoreni, osim graničnog prijelaza Vuča na pravcu Rožaje – Tutin. Više informacija pročitajte ovdje.

ITALIJA

Uredbom Ministarstva zdravstva Italije od 8. listopada, hrvatski državljani koji putuju u Italiju iz RH izuzeti su od obveze testa na COVID-19. Navedeno vrijedi i za talijanske državljane na povratku iz RH u Italiju. Sukladno uredbi sve osobe, pa tako i hrvatski državljani, koji u Italiju dolaze iz Belgije, Francuske, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva VB i Irske, Češke i Španjolske obavezni su:

– predočiti negativan test obavljen putem brisa na COVID-19 ne stariji od 72 sata ili obaviti test putem brisa unutar 48 sati od dolaska u Italiju.

Ista odredba se odnosi i na sve osobe koje su tranzitirale kroz navedene zemlje unutar 14 dana prije dolaska u Italiju. I dalje je obavezno ispuniti obrazac koji se sastoji od izjave da osoba nije zaražena koronavirusom, podataka o putovanju i kontakta. Više informacija o obrascu nalazi se na poveznici. Prije polaska na putovanje preporuča se provjeriti sve dodatne odredbe odredišnih regija, izravnim kontaktiranjem ili putem službenih stranica regija koje možete pronaći ovdje.

AUSTRIJA

U Austriji su uvedene stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja. Od 3. studenoga do 6. prosinca hoteli su zatvoreni za turiste. Granice nisu zatvorene, no dozvoljena su putovanja samo u neodgodivim situacijama. Više informacija nalazi se ovdje.

NJEMAČKA

Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna. Ponude smještaja moguće su samo u nužne svrhe koje nisu povezane s turizmom. Više informacija o aktualnim mjerama nalazi se ovdje.

Od dana 8. studenog 2020. svi putnici koji su u vremenskom razdoblju od 10 dana prije ulaska u SR Njemačku boravili u Hrvatskoj, ili nekoj drugoj zemlji koja je prema Robert Koch Institutu i Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke klasificirana kao rizična zemlja, obavezni su po ulasku u SR Njemačku bez odgađanja otići u samoizolaciju na 10 dana, te se obavezno javiti nadležnom uredu za zdravstvo.

Uoči putovanja potrebno je ispuniti digitalnu prijavu ulaska u SR Njemačku koja je dostupna na hrvatskom jeziku. Karantena završava najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku, ako osoba dobije negativan test na SARS-CoV-2, a testiranje se može provesti najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku. Također, važno je znati da njemačke savezne zemlje pojedinačno donose uredbe te mogu postojati razlike u sadržaju usvojenih uredbi.

Više informacija potražite ovdje.

ŠVICARSKA

Prema odluci Saveznog vijeća Švicarske od 28. listopada 2020. godine, Hrvatska se više ne nalazi na švicarskoj listi epidemiološki rizičnih zemalja pa od 29. listopada 2020. hrvatski državljani mogu ući u Švicarsku bez obveze desetodnevne samoizolacije. Više informacija pročitajte ovdje.

VELIKA BRITANIJA

Prije dolaska na teritorij Ujedinjenog Kraljevstva potrebno je ispuniti online obrazac najmanje 48 sati prije ulaska u zemlju. Propisane mjere samoizolacije nisu iste za sve zemlje unutar UK te se preporuča provjeriti zahtjeve za ulazak u odredišnu zemlju prije polaska. Prilikom ulaska u Englesku, Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku propisuje se obavezna mjera samoizolacije za hrvatske državljane. Više informacija je ovdje.

Detalje o putovanjima u sve ostale zemlje pronađite na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova.

(index.hr)

Povezane vijesti

Skip to content