GDCK Virovitica nizom projekata i akcija pomaže umirovljenicima: S puno ljubavi brinu za potrebe starijih, samih i bolesnih

Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica nizom aktivnosti svoj je rad usmjerilo na pomoć starijim i nemoćnim osobama. Tu pomoć provodi kroz razne projekte, programe i aktivnosti. Najstariji projekt je Pučka kuhinja, u kojoj svaki dan pripreme 150 obroka, a s Gradom Viroviticom sklopljen je i Ugovor o prehrani osoba u potrebi s područja grada i prigradskih naselja, pa za sve starije i nemoćne članove GDCK Virovitica postoji mogućnost organizirane prehrane i dostave toplog obroka na adresu korisnika uz njihovo sufinanciranje.

Već četiri godine radi Socijalna samoposluga u Virovitici „Djelo ljubavi“. Za starije osobe slabijeg socioekonomskog statusa u samoposluzi su osigurani prehrambeni proizvodi i higijenske potrepštine. Korisnici Socijalne samoposluge su isključivo oni građani koji nisu u sustavu pomoći preko drugih institucija, dakle oni koji ni od koga ne dobivaju pomoć u namirnicama i higijenskim potrepštinama. Rad Socijalne samoposluge pomažu brojni donatori, a kao najvažniji način prikupljanja namirnica organizirane su volonterske akcije ispred trgovačkih centara.

Također, putem programa FEAD (Fond europske pomoći za najpotrebitije) GDCK Virovitica osigurava pakete prehrambenih i higijenskih potrepština za umirovljenike s mirovinom do 1.500 kuna, sukladno podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Putem projekta „Vaš dar za pravu stvar“ GDCK Virovitica svojim socijalno osjetljivim skupinama pruža humanitarnu pomoć prikupljenu od raznih donatora. Korisnici tog projekta su identificirani prema podacima Centra za socijalnu skrb i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, podacima izabranih predstavnika općinskih i mjesnih odbora Crvenog križa te podacima Udruga umirovljenika o svojim članovima i drugim umirovljenicima.

gdck volonteri 2 696x464 Custom

POMOĆ U KUĆI

Putem Centra za socijalnu skrb i GDCK u sklopu programa „Zaželi“ te programa „Pomoć u kući“ osigurana je pomoć za osobe starije od 65 godina i osobe u nepovoljnom položaju. Pedeset zaposlenih žena svakodnevno u domovima korisnika obavlja kućanske poslove, dostavljaju im namirnice i lijekove, plaćaju režije, pripremaju obroke, pomažu pri održavanju osobne higijene, održavanju okućnice i pri drugim potrebama, a često im najviše znači topla ljudska riječ i razgovor uz kavu. Osim pomoći u kući korisnicima su mjesečno osigurani paketi higijenskih potrepština.

U Virovitici već trinaest godina, a u Suhopolju od kraja ljeta u okviru GDCK Virovitica djeluju dnevni boravci. U njima se za sve umirovljenike i osobe treće životne dobi svakodnevno organiziraju druženje i zabava, izložbe, radionice izrade ukrasa i poklona, predavanja, vježbanje, igranje šaha ili kartanje. Brojnim umirovljenicima posjet dnevnom boravku već je postao dio svakodnevnog životnog rituala, a uz druženja uz kavu i čaj mnogi su stekli i nova poznanstva.

Početkom jeseni započeo je projekt „Mobilnost za samostalnost“ za sve osobe starije od 65 godina s područja grada Virovitica i pet općina. U okviru tog projekta organizirana je besplatna usluga pratnje i prijevoza. Za pokretne osobe organiziran je prijevoz kombi vozilom, a osobnim automobilom za teže pokretne osobe. To se prvenstveno odnosi na osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Proteklih dana GDCK podijelio je pakete zaštitne opreme – medicinskih maski i dezinfekcijskih sredstava socijalno ugroženim starijim osobama kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

– Svaki umirovljenik i osoba treće životne dobi može u sklopu aktivnosti GDCK Virovitica pronaći nešto za sebe, što mu može promijeniti život na bolje. Sve navedene aktivnosti za umirovljenike su besplatne i pozivamo ih da nam se jave u slučaju potrebe – poručili su iz Gradskog društva Crvenog križa Virovitica. (www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content